avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la somaj

sunt angajata la o firma din 1997 in 2008 firma ma detaseaza la o alta firma aceasta obligandu-se sa imi plateasca salariul si contributiile .In 2009 iunie mucitori intra in conflict de munca si angajatorul le suspenda contractele pe perioada grevei ,eu nu am contractul suspendat ,din iunie nu exista stat de plata si taxele la somaj sunt neplatite di 01/01/2008 .Firma la care sunt angajata are dosar depus la tribunal pentru insolventa.Administratorul vrea sa ma disponibilizeze sa nu raman cu contract pe perioada falimentului si sa imi i-au dreptul de somaj.Oare am dreptul daca cotizatia nu o am platita din 2008?avand doar contract de munca de 12ani cu firma?
astept raspuns urgent !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2009
lilivlad, utilizator
Cel mai recent răspuns: lilivlad , utilizator 09:31, 17 Septembrie 2009
Detasarea este reglementata de codul muncii:
Art. 46. - (1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s -a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatoru l său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de m uncă aplicabil.
Art. 47. - (1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s -a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toa te obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.[/u]
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l -a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite
este o intreaga cacialma in interior .Eu vreau sa ies sa i-au somaj am dreptul in aceste conditii?daca angajatorul isi da acordul?
RE: dar firma la care ai fost detasat mai functioneaza?
Daca da, nu ai decat sa-i actionezi in judecata si sa ceri executare silita. Nu este vorba numai de somaj ci poate si de pensii si sanatate. Asta deoarece spui ca firma care te-a detasat este in faliment si deci slabe sperante sa mai aibe cu ce plati.Pentru a beneficia de somaj trebuie sa ai 12 luni din ultimele 24 lucrate (platit la somaj ).
Doamna, in principiu puteti beneficia de indemnizatie de somaj, intrucat Legea 76/2002 prevede ca:
Art. 34 (2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
In acest caz concediere dvs ar trebui sa aiba loc dupa inceperea acestor proceduri de lichidare.

Alte discuții în legătură

Detasare marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg in cazul unei detasari ? Salariatul are dreptul la o compensatie de 50 %din salariul de baza daca ... (vezi toată discuția)
Procedura de detasare rosiu simona rosiu simona Buna ziua! Dorim sa ni se detaseze de la o alta firma un angajat, imi puteti spune care este procedura pe care trebuie s-o urmeze angajatorul care ne detaseaza ... (vezi toată discuția)
Detasarea - obligotorie? IORDAN ELENA IORDAN ELENA buna seara, va rog sa-mi spune-ti si mie daca pot refuza detasarea propusa de angajatorul meu la o alta societate, in conditiile in care nu am fost intrebata ... (vezi toată discuția)