In luna ianuarie datorita unei probleme medicale am avut un picior in ghips si am primit concediu medical.Nici la aceasta data nu am primit indemnizatia aferenta desi casa de sanatate a virat in contul societatii suma respectiva . Ce pot face la acest moment?
1. Din OUG 158/2005:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. Asadar sesizati Casa de Asigurari de Sanatate pentru a verifica si a sanctiona si obliga sa plateasca pe angajatorul dvs.
Va rog sa ma lamuriti daca prev.Legii Nr.118 din 2010 se aplica si asupra indemnizatiilor acordate pentru incapacitate temporara de munca.
Si va mai rog sa va pronuntati asupra datei de intrare in vigoare a Legii Nr.118 ,adica data de 1 sau 3 iulie?
Nu stiu sa va raspund la prima intrebare, dar va raspund la cea de-a doua.
Legea nr. 118/2010 a intrat in vigoare in 03.07.2010, potrivit art. 78 din Constitutia Romaniei.
ART. 78
Intrarea în vigoare a legii
Legea se publica în Monitorul Oficial al României şi intra în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o data ulterioara prevăzută în textul ei.
Legea 118/2010 nu cuprinde, in continutul sau, si cuantumul drepturilor calculate in baza OUG158/2005 (concediile medicale). Adica acestea nu se reduc cu 15%.