avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua!Cand avea 6 luni,sotul meu a fost parasit de tatal lui.Ulterior tatal s-a recasatorit.Au tinut legatura pana acum 12 ani(1998),cand relatia dintre ei s-a deteriorat.De atunci nu mai stia nimic de el(ei locuind in orase diferite si indepartate)sau vreo ruda de a tatalui.Asta pana zilele trecute cand printr-o intamplare s-a intalnit cu fratele tatalui sau.Asa a aflat ca tatal lui a murit in aprilie 2010,actuala sotie nevrand sa fie anuntat.La indemnul unchiului s-a hotarat sa se inteseze de situatia lui ca si fiu.Asadar intrebarea noastra este: cum putem afla daca s-a facut succesiunea dupa decesul tatalui (mentionez ca este unicul copil) si ce putem face daca succesiunea s-a facut fara ca sotul meu sa stie?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:52, 15 Iulie 2010
buna ziua.
meregti la primaria de la ultimul domiciliu al tatalui dvs si solicitati un duplicat al certificatului de deces.
ulterior mergeti la un BNP si dati o declaratie de acceptare expresa a succesiunii.
In primul rand ii recomand sotului dvs. sa mearga la orice notar si sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii, este in termenul de optiune succesorala ( 6 luni) pt. ca, daca nu face acest lucru poate fi considerat strain de succesiune.

Apoi, acel notar poate verifica daca s-a inregistrat deschiderea succesiunii in registrul de succesiuni si puteti vedea daca sotia supravietuitoare a inceput procedura dezbaterii succesiunii.
Daca sotia nu l-a declarat pe sotul dvs. ca mostenitor si s-a emis un certificat de mostenitor, acesta este nul si poate fi atacat in instanta de catre sotul dvs., in calitate de mostenitor rezervatar.

Mai sunt alte actiuni posibile, dar intai sa aflati ce s-a intamplat.
Multumesc de raspuns ! Ce se intampla daca in toti acesti ani el a vandut altcuiva , ca fiul lui sa nu aiba acces la mostenire?
Daca a vandut nu aveti ce face.

Dar, daca i-a donat sotiei sau daca i-a lasat testament, atat donatia cat si testamentul pot fi atacate de mostenitorul rezervatar ( sotul dvs.).

Totusi, e putin probabil sa fi vandut unui tert, pt ca e greu de crezut ca riscam in timpul vietii sa nu mai avem nimic pe numele nostru, siguranta personala si instinctul de supravietuire sunt mai puternice decat dorinta de a "dezmosteni" un descendent. Ramane de vazut...
1. adresati-va primariei din raza domiciliului defunctului, in vederea eliberarii certificatului de deces (duplicat ) ;
2. dati declaratie de acceptare a succesiunii , la orice birou notarial .
3. trimiteti o adresa la Camera Notarilor Publici din orasul respectiv, prin care solicitati informatii cu privire la succesiunea tatalui dvs., respectiv daca s-a dezbatut sau nu succesiunea dupa acesta .

daca nu s-a dezbatut succesiunea, la acelasi notar unde s-a dat declaratia de acceptare a succesiunii , solicitati dezbaterea succesorala .
daca s-a dezbatut succesiunea, va trebui sa va adresati instantei de judecata , solicitand anularea certificatului de mostenitor emis sotiei supravietuitoare .

referitor la bunurile aflate in patrimoniul defunctului, puteti face o cerere de informare la OCPI , pt. a afla ce bunuri avea defunctul la data decesului , pe numele sau .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament de mostenire, buna ziua tatal meu inainte ... Anamaria37cismaru Anamaria37cismaru Valabilitate testament de mostenire, buna ziua tatal meu inainte sa moara ia facut mamei noastre testament pt toata mostenirea ,noi suntem trei frati , iar ... (vezi toată discuția)
Mostenire in alta localitate jigan56 jigan56 Am mostenit un apartament in alta localitate decat cea de domociliu. Apartamentul nelocuit al tatalui, care a decedat, iar in ultimii 2 ani a locuit la mine. ... (vezi toată discuția)