avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... succesiune in instanta - taxa de timbru
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

succesiune in instanta - taxa de timbru

Acum doi ani, tatal meu a decedat, singurii mostenitori fiind mama si cu mine. Informandu-ma atat pe net cat si la cunoscuti, am constatat ca este mai putin costisitor sa fac succesiunea prin instanta decat prin notar. Cel putin asa era atunci... Am angajat un avocat, am obtinut hotararea anul trecut, in mai, dar acasa, comunicarea scrisa a venit abia la mijlocul lui iulie. Intre timp, anul trecut, in iulie, a aparut legea prin care se majoreaza taxele de timbru, cu alte cuvinte, taxa este acum de 3% din masa succesorala. Am aflat de aceasta lege abia in aprilie cand, vorbind cu avocatul, am stabilit sa depuna cerea de legalizare, eu neavand timp din cauza serviciului.
In cazul nostru, mama era coproprietar, avand 1/3 din apartament, intrucat tatal meu mostenise 1/3 de la bunica mea (mama lui), deci masa succesorala era 2/3 din valoarea apartamentului. Problema este ca taxa care a fost stabilita este cu aproape jumatate mai mult decat m-am asteptat. De fapt, taxa corespunde unei valori de 3% din tot apartamentul, avand in vedere ca apart. a fost evaluat la 48000 euro, iar taxa stabilita este de 6200 RON. Intrebarea mea este ce pot sa fac ca sa ma asigur ca aceasta taxa este stabilita corect, conform legii? Am inteles ca pot face cerere de reexaminare in termen de 3 zile de la primirea comunicarii. La aceasta cerere ar trebui sa mai adaug vreo dovada? Si as dori sa stiu, aceasta taxa exorbitanta de timbru in contul carei institutii o platesc? Primariei sau Judecatoriei?
Ar mai fi de adaugat ca la al doilea termen de judecata am depus o tranzactie intre mine si mama, si am inteles ca, in acest caz, mi se returneaza pana la jumatate din taxa pe care o platesc. Unde trebuie sa ma adresez cu cerere pentru a mi se returna acesti bani (desi nu-mi fac iluzii, dar cel putin vreau sa am constiinta impacata ca am incercat)?

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
ContSters158413, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters158413 , utilizator 08:53, 16 Iulie 2010
buna ziua .
nu conteaza data vi s-a comunicat hotararea judecatoreasca, ci data introducerii actiunii de partaj in instanta .
daca ati platit taxa de partaj anterior intrarii in vigoare a noii legi modificate a taxelor de timbru, nu tb sa taxati la valoarea de 3% raportat la masa succesorala.

pt. restituirea taxei de timbru achitate se face cerere la aceeasi instanta unde s-a judecata actiunea .
in cazul tranzactiei se restituie integral taxa de timbru.
Eu n-am introdus nicio actiune de partaj in instanta. Pur si simplu, in instanta s-a stabilit calitatea de mostenitor si cotele pe care le mostenim, eu si mama. In momentul cand s-a introdus cererea in instanta s-au platit toate taxele cerute la acel moment. Problema este ca taxa de 3 % se cere in momentul legalizarii hotararii, daca aceasta n-a fost platita inainte.
Pe mine ma intereseaza acum ca taxa stabilita sa fie mai mica, pt. ca de scutire se pare ca nu poate fi vorba. :)
cred ca e o confuzie la mijloc. taxa de timbru se achita in avans. in plus , daca ziceti ca nu ati facut partaj, ce tranzactie ati depus?
taxa de timbru pt partaj se plateste in cota de 3% din intreaga masa partajabila si se achita de cel ce solicita acest partaj. in cazul in care depuneti tranzactie la al doilea termen, se restituie jumatate
Aici nu este vorba de tranzactie, care nu stabileste nimic altceva decat cotele de 3/4 si 1/4 conform Codului Civil. Problema mea este nenorocita de taxa de timbru.
In legea actualizata scrie ca, pentru legalizarea unei hotarari judecatoresti cu mentiunea "definitiv si irevocabil", in cazul in care nu s-au platit taxe succesorale, trebuie sa platesc 3% din masa succesorala. Asta mi s-a comunicat, iar legea este facuta destul de ambiguu pentru ca nu specifica daca se aplica tuturor hotararilor indiferent de data la care au fost data, am citit-o pe toate partile si asta mi-a spus si avocatul care, ma rog, este in parte vinovat ca nici macar nu mi-a spus din timp ca a aparut legea actualizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru legalizare hotarare Georgelius Georgelius Buna ziua, Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea "definitiva si irevocabila" stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua! Va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: In urma cu vreo 3 saptamani ,mi-a fost comunicata sentinta prin care ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)