Acum doi ani, tatal meu a decedat, singurii mostenitori fiind mama si cu mine. Informandu-ma atat pe net cat si la cunoscuti, am constatat ca este mai putin costisitor sa fac succesiunea prin instanta decat prin notar. Cel putin asa era atunci... Am angajat un avocat, am obtinut hotararea anul trecut, in mai, dar acasa, comunicarea scrisa a venit abia la mijlocul lui iulie. Intre timp, anul trecut, in iulie, a aparut legea prin care se majoreaza taxele de timbru, cu alte cuvinte, taxa este acum de 3% din masa succesorala. Am aflat de aceasta lege abia in aprilie cand, vorbind cu avocatul, am stabilit sa depuna cerea de legalizare, eu neavand timp din cauza serviciului.
In cazul nostru, mama era coproprietar, avand 1/3 din apartament, intrucat tatal meu mostenise 1/3 de la bunica mea (mama lui), deci masa succesorala era 2/3 din valoarea apartamentului. Problema este ca taxa care a fost stabilita este cu aproape jumatate mai mult decat m-am asteptat. De fapt, taxa corespunde unei valori de 3% din tot apartamentul, avand in vedere ca apart. a fost evaluat la 48000 euro, iar taxa stabilita este de 6200 RON. Intrebarea mea este ce pot sa fac ca sa ma asigur ca aceasta taxa este stabilita corect, conform legii? Am inteles ca pot face cerere de reexaminare in termen de 3 zile de la primirea comunicarii. La aceasta cerere ar trebui sa mai adaug vreo dovada? Si as dori sa stiu, aceasta taxa exorbitanta de timbru in contul carei institutii o platesc? Primariei sau Judecatoriei?
Ar mai fi de adaugat ca la al doilea termen de judecata am depus o tranzactie intre mine si mama, si am inteles ca, in acest caz, mi se returneaza pana la jumatate din taxa pe care o platesc. Unde trebuie sa ma adresez cu cerere pentru a mi se returna acesti bani (desi nu-mi fac iluzii, dar cel putin vreau sa am constiinta impacata ca am incercat)?
Va multumesc