avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru actiune constatare drept proprietatae
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru actiune constatare drept proprietatae

am formulat o actiune in constatare a dreptului de proprietate asupra unui teren de 160 m.p..situat Municipiul Falticeni
-care este procentul utilizat la calculul taxei de timbru si daca cineva stie cat este valoarea de impozitare a unui m.p. intravilan
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:59, 16 Iulie 2010
Valoarea de impozitare nu are relevanta la calculul taxei de timbru.
Trebuie o expertiza tehnica judiciara pentru evaluarea terenului.
Initial puteti face o evaluare provizorie si astfel un timbraj provizoriu care va fi calculat potrivit L.276/07.07.2009 care a mod. si compl. L.146/1997 privind taxele judiciare de timbru iar dupa efectuarea expertizei topografice in functie de valoarea stabilita de expert veti timbra diferenta.
Evaluarea provizorie poate fi facuta fie de dvs. de exemplu -o valoare de 2000 lei si timbraj provizoriu la aceasta valoare , fie puteti evalua provizoriu avand in vedere tarifele etalon pentru terenuri din cataloagele notarilor publici.
simonette12 a scris:
... dupa efectuarea expertizei topografice in functie de valoarea stabilita de expert

Eroare:
Expertii topo-cadastru NU pot face expertize judiciare de Evaluarea proprietatii imobiliare (EPI).
Numai expertii specialitatea Constructii + EPI sau expertii specialitatea EPI.
Expertizele topografice sunt efectuate de catre experti tehnici judiciari specialitatea topo-cadastru-geodezie.
Am chiar acum in fata o expertiza topo dintr-un dosar cu acelasi obiect -actiune in constatare a dreptului de proprietate- pentru o suprafata de teren ca si in cazul de fata.
Chiar credeti ca nu stiu acest lucru dupa 12 ani de avocatura?

Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Despre ce fel de expertize privind timbrarea pentru 160 mp teren vorbim aici? Pai atunci poate ar fi mai ieftin sa cumpere teren. Tocmai pentru acest neajuns Legea nr. 146/1997, in forma pe care o avea astzi pe la ora 18,30, dispune prin art. 3 ind 1 alin 2 ca taxarea cererilor prev. la alin 1 (cereri privind pronuntarea unei hot care sa tina loc de contract autentic) se face fie la valoarea declarata de parti fie la valoarea din expertiza folosita de camerele notarilor publici, oricare din aceste doua este mai mare.
Cu toate ca pare sa priveasca numai un anumit tip de actiuni acest text este temeiul legal in stabilirea taxei de timbru pentru toate tipurile de actiuni. Ar fi, de altfel, greu de acceptat ca la unele actiuni evaluarea se face dupa valorile folosite de notarii publici iar pentru alte actiuni se face dupa alta socoteala pentru ca ar rezulta ca valoarea unui imobil depinde de tipul de actiune promovat, ceea ce este absurd.
Asadar, cautati la avocatii din zona d-voastra care este valoare terenului conf expertizei folosite de Cam. Notarilor Publici si timbrati la valoarea aceea. Ca sa faceti o expertiza numai pentru a afla valoarea terenului mi se pare inutil si foarte costisitor.
@legalmgm - sunt experti judiciari cu specialitate topo-cadastru care fac si evaluare proprietatii imobiliare.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Cerere precizatoare Artigas Artigas Va salut, Va solicit sfatul in urmatoarea speta Intr-o actiune promovata in instanta s-au formulat pretentii pentru o dauna produsa de catre parat ... (vezi toată discuția)
Taxa jud de timbru baietzika baietzika CUNOSC FAPTUL CA TAXA REPR 3% DIN VALOAREA BUNURILOR DAR CU PRIVIRE LA IMOBIL CINE STABL CARE ESTE VALOAREA DIN CARE SA CALCULEZ 3%. CUM SE PROCEDEAZA? (vezi toată discuția)
Stabilirea valorii de piata teren razvan_1971 razvan_1971 Buna ziua, In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren ... (vezi toată discuția)