avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj absolventi

Am o nelamurire legata de acordarea indemnizatiei de somaj dupa angajare.Situatia este urmatoarea: daca dupa cele 2 luni in care ar trebui sa mi se gaseasca/imi gasesc un loc de munca ajung sa depun dosarul si sa incep sa beneficiez de ajutorul de somaj,iar in urmatoarea luna imi gasesc un loc de munca in mod normal ar trebui sa beneficiez in continuare de acei bani din indemnizatie,eu fiind absolvent.Insa daca dupa ce m-am prezentat la AJOFM si le-am comunicat faptul ca m-am angajat,o sa urmez o alta forma de invatamant superior(anul universitar incepand dupa expirarea celor 2 luni de cautari),pot in continuare sa beneficiez de aceasta indemnizatie de somaj?
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
cedrrew, utilizator
Cel mai recent răspuns: cedrrew , utilizator 15:54, 22 Iulie 2010
Din moment ce obtienti venituri mai mari decit indemnizatia de somaj nu mai puteti beneficia de aceastyta din urma chiar daca mai urmati cutrsurile unei facultati
Greseala mea!Am uitat sa precizez ca eu m-am prezentat laAJOFM in calitate de absolvent de facultate si nu ca provenind din campul muncii.Legea prevede ca in aceasta situatie(daca imi gasesc eu un loc de munca dupa ce am inceput sa beneficiez de ajutorul de somaj)pot sa beneficiez in continuare de acest ajutor( pentru ca am solicitat ajutorul de somaj in calitate de ABSOLVENT).Aceasta situatie imi era clara.Dar daca dupa ce m-am prezentat la cei de la AJOFM si s-a "constatat" ca mi-am gasit un loc de munca,iar DUPA aceasta "incepe" anul universitar,"trebuie" sa ma prezint DIN NOU la AJOFM pentru a le comunica faptul ca sunt inscris intr-o alta forma de invatamant?

Legea 76/2002 nu recunoaste masteratul ca o forma obligatorie de scolarizare -am citit aceasta afirmatie a domnului tudorvaleriu si daca observa acest topic l-as ruga sa ma lamureasca mai exact ce inseamna
1. Din momentul in care ati incheiat un CIM pe perioada nedeterminata, inceteaza plata indemnizatiri de somaj.
2. Daca "alta forma de invatamant" inseamna masterat, acesta nu este recunoscut de Legea 76/2002 ca forma de invatamant obligatorie (a fost recunoscut abia de curand pentru acordarea CCC pana la 2 ani).
cedrrew a scris:

Greseala mea!Am uitat sa precizez ca eu m-am prezentat laAJOFM in calitate de absolvent de facultate si nu ca provenind din campul muncii.Legea prevede ca in aceasta situatie(daca imi gasesc eu un loc de munca dupa ce am inceput sa beneficiez de ajutorul de somaj)pot sa beneficiez in continuare de acest ajutor( pentru ca am solicitat ajutorul de somaj in calitate de ABSOLVENT).Aceasta situatie imi era clara.Dar daca dupa ce m-am prezentat la cei de la AJOFM si s-a "constatat" ca mi-am gasit un loc de munca,iar DUPA aceasta "incepe" anul universitar,"trebuie" sa ma prezint DIN NOU la AJOFM pentru a le comunica faptul ca sunt inscris intr-o alta forma de invatamant?

Din cate m-am interesat, si eu intelesesem acelasi lucru: daca te angajezi in perioada in care primesti indemnizatie de somaj, ai posibilitatea sa beneficiezi in continuare de o suma neimpozabila egala cu indemnizatia de somaj, pana in momentul in care s-ar fi incheiat perioada de acordare a somajului!
Dar dl tudorvaleriu afirma ca se inceteaza primirea ajutorului de somaj...sunt debusolata!

De asemenea, mai am o nelamurire: stimulentul de 425 lei acordat absolventului care s-a angajat!
andreea_busa a scris:
Din cate m-am interesat, si eu intelesesem acelasi lucru: daca te angajezi in perioada in care primesti indemnizatie de somaj, ai posibilitatea sa beneficiezi in continuare de o suma neimpozabila egala cu indemnizatia de somaj, pana in momentul in care s-ar fi incheiat perioada de acordare a somajului!
Dar dl tudorvaleriu afirma ca se inceteaza primirea ajutorului de somaj...sunt debusolata!

De asemenea, mai am o nelamurire: stimulentul de 425 lei acordat absolventului care s-a angajat!

1. Se pare ca nu am inteles eu bine despre ce este vorba. Va redau din Legea 76/2002:
Art. 73.1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

2. Nu stiu la ce va referiti in legatura cu cei 425 lei

Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)
Cumul indemnizatie de somaj cu salariu miliardar miliardar O prietena este absolventa de facultate, a intrat in somaj, a 2-a luna, iar acum doreste sa se angajeze la o societate, dar nu pe calificarea ei. Intrebarea e ... (vezi toată discuția)
Conventie somaj - proaspat absolvent Loredana_84 Loredana_84 Am un angajator care are o salariata care in septembrie va absolvi masterul. Ar dori sa beneficieze de conventie cu somajul (proaspat absolvent), in ... (vezi toată discuția)