avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general stornarea unei facturi de prestari servicii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

stornarea unei facturi de prestari servicii

am o factura de prestari servicii in val de 200 mil pe care vreau sa o stornez si sa fac mai multe facturi pana in 50 mil pe care sa le achit cu chitanta si nu prin banca
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 03:32, 14 August 2010
Singura problemă ar putea fi ca acele servicii să nu poata fi fracţionate aşa cum vă doriţi dvs. şi/sau beneficiarul să nu fie de acord (ceea ce, presupun, nu e cazul).
O factura de 200 mil poate fi achitata in transe de 50 mil , fara a mai fi necesara stornarea facturii si divizarea acesteia. Daca prestarea de serviciu ar contine TVA atunci TVA -ul aferent facturii de 200 mil trebuie colectat si varsat in intregime pana in 25 ale lunii urmatoare , iar daca facturile se emit si se platesc de-a lungul a 4 luni( sau mai putin) TVA-ul aferent se va plati partial conform facturilor emise.
Va contrazic. Pentru facturile care depasesc suma de 5.000 lei se poate face o singura plata cu numerar de maxim 5.000 lei restul putand fi achitat integral sau in oricat de multe transe prin circuitul bancar, asta insemnand inclusiv depunerea banilor in contul beneficiarului cu foaie de varsamant prin casieria bancii.

Exceptie sunt magazinele cash-and-carry unde plafonul este de 10.000 lei.

Nu o am acum la indemana, dar voi reveni si cu citatul din legistatie.
O factura care depaseste valoarea de 5000 de lei (ron) nu poate fi achitata (respectiv incasata ) decat prin banca , chiar daca depasirea este doar de 1 leu ,am avut astfel de caz in 2008 un patron care nu m-a crezut cand i-am spus ca amenda era de 2500 lei pentru firma emitenta a facturii dar si pentru cea care incaseaza numerarul , eu am returnat fact. si chitanta , care putea fi anulata si fractionata , pentru ca se recupera un cosum de en. electrica pe o per. de 1 an , contabila acelei firme nu a vrut sa se deranjeze , si la scurt timp a venit Garda la ei . a gasit documentul , bineinteles ca au venit si la clientul meu si au luat amandoi cate 2500 lei, de atunci acest patron da importanta sfaturilor mele .
ELENA CUPSA a scris:

O factura care depaseste valoarea de 5000 de lei (ron) nu poate fi achitata (respectiv incasata ) decat prin banca ......



nu, o factura care depaseste 5000 lei poate fi achitata, cum spune si colegul @Iulian Manea, si cu plata in numerar (una singura, de maxim 5000 lei), restul, in cate transe se doreste, prin circuit bancar.:)

H.G. nr. 2185/2004, privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, publicata in M.O. nr. 1224 din 20/12/2004


ANEXÃ

NORME METODOLOGICE pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului
nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare

1. Operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar, cu excepţiile prevăzute la art. 5 alin. 2 lit. a), b) şi c) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 131/1996, cu modificările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă.

Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei.
Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 50.000.000 lei către furnizorii de bunuri şi servicii astfel: 50.000.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.



OG15/1996
ART. 5
Pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar.
Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent, persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri: a) plata salariilor şi a altor drepturi de personal;
b) alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de 50.000.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plăţi către o singură persoană juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în sumă de 100.000.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.


Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare numerar din casa administrator georgetag georgetag as dori sa stiu ce suma de bani (avans spre decontare) poate ridica ,intr-o zi,din casieria societatii, administratorul? suma este tot de 5000 ron, in ... (vezi toată discuția)
Mai multe plati cu chit pentru o factura ce nu depaseste 5000 ron komon komon Va rog sa-mi spuneti daca se pot face mai multe plati cu numerar cu chitanta la un furnizor pentru o factura care nu depaseste 5000 ron. Multumesc! (vezi toată discuția)
Incasare prin casieria societatii BARACGEANINA BARACGEANINA Este permisa incasarea prin casieria societatii a unei sume de 10000 RON?Mentionez ca suma provine dintr-o hotarare judecatoreasca. (vezi toată discuția)