avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... este legala masura de sistare a pensiei de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

este legala masura de sistare a pensiei de invaliditate pe motiv ca nu esti acasa?

sint pensionata de gradul 2 cu diagnostic neo.mamar si momentan ma aflu la fiica mea in statele unite unde urmeaza sa mai fac niste investigatii ,pentru 6 luni.daca in acest interval voi fi cautata acasa si mi se va sista pensia care sint drepturile mele.consider ca mi se pare absurda aceasta masura sint bonlava nu arestata la domiciliu .am 55 de ani 29 de ani si 2 luni vechime.multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:39, 17 Iulie 2010
Poate nu sunt eu documentat, dar din cate stiu s-a instituit politia concediilor medicale nu a pensiilor de invaliditate. Cei care sunt salariati si bolnavi si sunt in concediu trebuie sa stea acasa iar nu pensionarii pe caz de boala.

Deci cred ca puteti sta linistita la fiica dvs. in SUA pentru investigatii ca nu va ia nimeni pensia.
Deocamdata nu exista nicio prevedere legala in sensul sistarii pensiilor de invaliditate. Sunt verificati toti beneficiarii acestei categorii de pensie intrucat urmeaza a fi emis un act normativ in aplicarea art. 6 din Legea nr. 119/2010. Daca nu l-ati citit pana acum, il postez mai jos.

ART. 6.
(1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale se aproba procedura de incadrare in grade de invaliditate, in vederea inscrierii la pensie de invaliditate.
(2) Intr-un interval de un an de la data intrarii in vigoare a procedurii prevazute la alin. (1), Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, organizeaza verificarea incadrarii in grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta la acea data.
(3) Daca in urma verificarii incadrarii in grad de invaliditate realizate potrivit alin. (2) rezulta ca dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin savarsirea unor infractiuni, atat beneficiarul pensiei de invaliditate, cat si persoanele care au participat, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni ce a avut ca rezultat incadrarea in grad de invaliditate raspund, in conditiile legii.
(4) Beneficiarul pensiei de invaliditate obtinute prin savarsirea unor infractiuni va putea fi obligat sa restituie integral sumele astfel incasate, in conditiile legii.

@PETRUGETA, puteti sa mergeti linistita in SUA, nu exista niciun act normativ in baza caruia sa se proclame sistarea pensiei de invaliditate.
@Gabriela Pintea, textul de lege pe care l-ai redat nu are nicio legatura cu ce ne-a intrebat doamna Geta. Sunt reglementate doar situatiile in care doamna ar fi dobandit pensia printr-o frauda, ori dumeaei ne-a explicat ca trebuie sa plece pentru 6 luni, nu ca a depus dosarul de pensie cu acte false si-au prins-o cei de la Casa de Pensii cu mata-n sac. Va rog, atentie!

O seara buna
Andreea Alexandra Marin a scris:
@PETRUGETA, puteti sa mergeti linistita in SUA, nu exista niciun act normativ in baza caruia sa se proclame sistarea pensiei de invaliditate.
@Gabriela Pintea, textul de lege pe care l-ai redat nu are nicio legatura cu ce ne-a intrebat doamna Geta. Sunt reglementate doar situatiile in care doamna ar fi dobandit pensia printr-o frauda, ori dumeaei ne-a explicat ca trebuie sa plece pentru 6 luni, nu ca a depus dosarul de pensie cu acte false si-au prins-o cei de la Casa de Pensii cu mata-n sac. Va rog, atentie!
O seara buna

1. Sistarea pensiilor de invaliditate nu se proclama, stimata doamna.
2. Va rog sa cititi cu atentie ceea ce am scris eu precum si art. 6 din Legea nr. 119/2010 si apoi sa-mi atrageti atentia. Lipsa de informatii despre domeniul asigurarilor sociale nu este o scuza pentru postarea unor mesaje inutile.
3. In final, dar deloc in ultimul rand, nu imi amintesc sa ne cunoastem ca sa va puteti permite sa va adresati fara a folosi pronumele de politete.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
PETRUGETA:
1. Cred ca va faceti probleme degeaba. Cine v-a spus ca veti fi verificata daca sunteti acasa?
2. Cred ca ati confundat lucrurile: vor fi verificati acasa cei aflati in concediu medical nu cei pensinati pentru invaliditate.
3. Colega mea, dna Gabriela Pintea, v-a explicat ca nu exista un act normativ de sistare a pensiilor de invaliditate. Dar toti pensionarii de invaliditate vor fi verificati la incadrarea in gradele de invaliditate in baza noii proceduri elaborate de CNPAS, conform Legii 119/2010.
4. Puteti sa stati in strainatate cat doriti dar va trebui sa va prezentati la comisie pentru verificarea gradului de invaliditate atiunci cand veti fi chemata oficial.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate nerevizuibila un roman un roman Din nou bine v-am regasit! Incertitudinile in care acest guvern ne face sa traim, ne macina si totodata ne face sa ne punem intrebari si ...iara ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala si contract de munca cristi kit cristi kit Buna ziua.O persoana pensionata pe caz de boala in Romania,care a plecat in SUA,va roaga sa-l lamuriti daca poate lucra acolo cu contract de munca.Il afecteaza ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate hkeresztesi hkeresztesi BUNA seara! va rog f.mult sa ma lamutiti daca pe 17 AAaugust am fost la comisie ptr.reevaluare...si amprimit termen de revizuire pentru data de 8 .08.2011 . in ... (vezi toată discuția)