avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Studierea dosar penal!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Studierea dosar penal!!

Buna seara, am o rugaminte daca ma puteti ajuta intr-o chestiune!

Un amic de al meu are o problema cu o societate de cablu/internet/TV care, in urma divergentelor, societatea a facut plangere la politie, drept urmare constituindu-se dosar penal, fiind declarat inculpat in dosar.

Dupa cate stiu inculpatul poate sa-si studieze / vada dosarul in care este cercetat penal. Oficerul i-a transmis ca nu are in nici o forma dreptul sa vada nimic din dosarul respectiv, si ce contine el. Drept urmare nestiind care sunt dovezile / plangerile / martorii.
Stiu ca legea permite ca la audieri sa asiste si alte persoane din familie inclusiv si un avocat. Drept care oficerul i-a interzis, altui membru de familie sa intre in birou de gr. 1, cum ar fi unul din soti.

Puteti sa-mi indicati articolul din Cod Penal, etc care permite unui inculpatului sa-si vada dosarul penal si care sunt procedurile. Va rog daca imi puteti spune si care este articolul in care poate sa asiste si alti membrii a familiei la interogatoriu.

va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
ContSters140065, utilizator
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 16:16, 18 Iulie 2010
Intrucat urmarirea penala are caracter nepublic , spre deosebire de etapa judecatii a procesului penal , care a una publica (cu exceptiile prevazuta de Codul de Procedura Penala ), aveti posibilitatea de a afla stadiul actelor de cercetare prin intermediul avocatului dumneavoastra.

dosarul se poate studia cand ajunge la instanta.
Dosarul nu poate fi studiat nici de invinuit/inculpat , nici de avocatul acestuia in faza urmaririi penale .
In faza judecatii , acesta poate fi studiat , fie de aparator ( avocat ) si de orice persoana interesata in cauza .
aveti dreptate.dar avocatul poate sa discute cu anchetatorii,care ii pot da anumite informatii.nu m-am exprimat prea clar.intr-adevar,nimeni nu are acces la dpsar,dar se poate discuta cu anchetatorii.oricum,mare lucru nu se va obtine,dar totusi...
In faza de urmarire penala singurul moment in care inculpatul si aparatorul sau pot lua la cunostinta de actele dosarului este prezentarea materialului de urmarire penala-art.257 rap.la art 250 c.proc.pen.
Cu alte cuvinte nu avem un alt text de lege care sa permita inculpatului sa ia la cunostinta de actele dosarului, cat despre participarea familiei la audieri nici nu intra in discutie.
Aparatorul inculpatului in schimb poate sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta inculpatului caruia ii asigura apararea si poate formula cereri si depune memorii-art.172 al.1 c.proc.pen.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
simonette12 a scris:

Cu alte cuvinte nu avem un alt text de lege care sa permita inculpatului sa ia la cunostinta de actele dosarului, cat despre participarea familiei la audieri nici nu intra in discutie.


Bineinteles , cu mici exceptii ... daca inculpatul nu este minor sub 16 ani ... ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Diana Ramona, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)