Buna seara, am o rugaminte daca ma puteti ajuta intr-o chestiune!
Un amic de al meu are o problema cu o societate de cablu/internet/TV care, in urma divergentelor, societatea a facut plangere la politie, drept urmare constituindu-se dosar penal, fiind declarat inculpat in dosar.
Dupa cate stiu inculpatul poate sa-si studieze / vada dosarul in care este cercetat penal. Oficerul i-a transmis ca nu are in nici o forma dreptul sa vada nimic din dosarul respectiv, si ce contine el. Drept urmare nestiind care sunt dovezile / plangerile / martorii.
Stiu ca legea permite ca la audieri sa asiste si alte persoane din familie inclusiv si un avocat. Drept care oficerul i-a interzis, altui membru de familie sa intre in birou de gr. 1, cum ar fi unul din soti.
Puteti sa-mi indicati articolul din Cod Penal, etc care permite unui inculpatului sa-si vada dosarul penal si care sunt procedurile. Va rog daca imi puteti spune si care este articolul in care poate sa asiste si alti membrii a familiei la interogatoriu.
Intrucat urmarirea penala are caracter nepublic , spre deosebire de etapa judecatii a procesului penal , care a una publica (cu exceptiile prevazuta de Codul de Procedura Penala ), aveti posibilitatea de a afla stadiul actelor de cercetare prin intermediul avocatului dumneavoastra.
Dosarul nu poate fi studiat nici de invinuit/inculpat , nici de avocatul acestuia in faza urmaririi penale .
In faza judecatii , acesta poate fi studiat , fie de aparator ( avocat ) si de orice persoana interesata in cauza .
aveti dreptate.dar avocatul poate sa discute cu anchetatorii,care ii pot da anumite informatii.nu m-am exprimat prea clar.intr-adevar,nimeni nu are acces la dpsar,dar se poate discuta cu anchetatorii.oricum,mare lucru nu se va obtine,dar totusi...
In faza de urmarire penala singurul moment in care inculpatul si aparatorul sau pot lua la cunostinta de actele dosarului este prezentarea materialului de urmarire penala-art.257 rap.la art 250 c.proc.pen.
Cu alte cuvinte nu avem un alt text de lege care sa permita inculpatului sa ia la cunostinta de actele dosarului, cat despre participarea familiei la audieri nici nu intra in discutie.
Aparatorul inculpatului in schimb poate sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta inculpatului caruia ii asigura apararea si poate formula cereri si depune memorii-art.172 al.1 c.proc.pen.
Cu alte cuvinte nu avem un alt text de lege care sa permita inculpatului sa ia la cunostinta de actele dosarului, cat despre participarea familiei la audieri nici nu intra in discutie.
Bineinteles , cu mici exceptii ... daca inculpatul nu este minor sub 16 ani ... ;)
Nelamuriri
cristiursa
1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)