avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Studierea dosar penal!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Studierea dosar penal!!

Buna seara, am o rugaminte daca ma puteti ajuta intr-o chestiune!

Un amic de al meu are o problema cu o societate de cablu/internet/TV care, in urma divergentelor, societatea a facut plangere la politie, drept urmare constituindu-se dosar penal, fiind declarat inculpat in dosar.

Dupa cate stiu inculpatul poate sa-si studieze / vada dosarul in care este cercetat penal. Oficerul i-a transmis ca nu are in nici o forma dreptul sa vada nimic din dosarul respectiv, si ce contine el. Drept urmare nestiind care sunt dovezile / plangerile / martorii.
Stiu ca legea permite ca la audieri sa asiste si alte persoane din familie inclusiv si un avocat. Drept care oficerul i-a interzis, altui membru de familie sa intre in birou de gr. 1, cum ar fi unul din soti.

Puteti sa-mi indicati articolul din Cod Penal, etc care permite unui inculpatului sa-si vada dosarul penal si care sunt procedurile. Va rog daca imi puteti spune si care este articolul in care poate sa asiste si alti membrii a familiei la interogatoriu.

va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
ContSters140065, utilizator
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 16:16, 18 Iulie 2010
O modalitate indirecta de a afla ce sustin martorii/ petentul in faza de urmarire penala, este ca invinuitul/inculpatul sa se prevaleze de art.66 alin 2 din C.proc.penala si sa solicite proba confruntarii cu martorii/petentul( a se vedea art 87 C.p.p) . Formuleaza cerere in acest sens si o adreseaza unitatii de parchet. Raspunsul procurorului trebuie sa fie motivat in cazul in care se respinge cererea.
Functie de ne/temeinicia motivarii respingerii, inv/inc se poate adresa procurorului ierarhic superior celui care a respins cererea. Este o sansa, merita a fi incercata!
Opinia mea se bazeaza pe practica judiciara intalnita de- a lungul timpului.

O alta posibilitate a inc.prevazuta de lege , la art.250 lit c) este ca dupa luarea la cunostinta a materialului de urmarire penala, sa precizeze ca are de formulat cereri noi. Desi legea nu spune , totusi, inc. poate solicita un termen de cateva zile, o saptamana, pentru a depune in scris, la dosar cererile formulate( in felul acesta, dupa ce a aflat ceea ce exista ca si probe in dosarul penal, are un ragaz pentru a se consulta cu un avocat sau, pur si simplu sa ceara administrarea altor probe, sa faca obiectiuni etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)