avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Studierea dosar penal!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Studierea dosar penal!!

Buna seara, am o rugaminte daca ma puteti ajuta intr-o chestiune!

Un amic de al meu are o problema cu o societate de cablu/internet/TV care, in urma divergentelor, societatea a facut plangere la politie, drept urmare constituindu-se dosar penal, fiind declarat inculpat in dosar.

Dupa cate stiu inculpatul poate sa-si studieze / vada dosarul in care este cercetat penal. Oficerul i-a transmis ca nu are in nici o forma dreptul sa vada nimic din dosarul respectiv, si ce contine el. Drept urmare nestiind care sunt dovezile / plangerile / martorii.
Stiu ca legea permite ca la audieri sa asiste si alte persoane din familie inclusiv si un avocat. Drept care oficerul i-a interzis, altui membru de familie sa intre in birou de gr. 1, cum ar fi unul din soti.

Puteti sa-mi indicati articolul din Cod Penal, etc care permite unui inculpatului sa-si vada dosarul penal si care sunt procedurile. Va rog daca imi puteti spune si care este articolul in care poate sa asiste si alti membrii a familiei la interogatoriu.

va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
ContSters140065, utilizator
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 16:16, 18 Iulie 2010
Intrebarile erau referitoare la situatia inculpatului major si la posibilitatea sotului de a asista la audieri-deci nu priveau situatia unui minor...drept urmare nu vad sensul sa raspund la situatii care nu privesc pe cel care intreaba.#-o
Pai de unde ati opinat dvs ca e vorba despre un major ? ca userul nu zice niciunde ca este major .
Zice doar ca un amic de-al sau are probleme cu o societate de cablu la care probabil e abonat .
Plus ca ptr a fi casatorit ca sa aiba sot , nu este obligatoriu sa fie major ... :)

Editare :

Stimata doamna , interventia mea a fost pur constructiva , nu ptr a apostrofa sau a va pune intr-un con de umbra .
Atata timp cat lipsesc unele date , situatiile posibile sunt multe .

Scuzele mele daca ati considerat altceva decat este .
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Diana Ramona, Alte profesii
Persoana are 48 de ani si nu este abonat la firma respectiva, firele erau atarnate langa usa sa, drept urmare aceasta fiind legatura cu firma respectiva.
Doar doresc sa stiu daca persoana respectiva poate sa-si vada dosarul si daca poate sa fie asistat macar de sot, in timpul audierelor, in lipsa unui aparator in momentul de fata, cum ar fi pentru sustinere morala/incredere, eliminand intimidarea.
Mentionez ca masurile loate de instanta s-au comunicat ca ar fi o amenda penala de cca. 200 RON cica pentru distrugere, si despagubirea firmei de 500 RON fiind contravaluarea pagubelor, ele petrecandu-se in scara blocului. Dosarul ajungandu-se in instanta pentru solutionare presupun ca s-ar adauga si cheltuielele de judecata.

Prin acest intermediu doresc sa va intreb daca ii trebuie un avocat pentru aparare sau ar fi o pierdere de timp, dosarul penal tot formandu-se.
Avocatul ar putea schimba situatia cazului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
ContSters140065, utilizator
In ceea ce priveste posibilitatea legala de a lua la cunostinta de actele dosarului in faza de urmarire penala v-am raspuns deja mai sus.
V-am raspuns si la intrebarea privind posibilitatea sau nu a asistarii de catre sot la audieri si totodata v-am indicat si textele de lege .
In faza de cercetare judecatoreasca lucrurile stau altfel in sensul ca imediat ce inculpatul primeste citatie va putea studia in arhiva instantei continutul dosarului.
Acum ati adugat altceva ca instanta deja a comunicat o amenda penala dar mai jos reveniti si intrebati daca s-ar ajunge in instanta daca inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata.
In cazul condamnari inculpatului evident ca acesta va fi obligat la plata prejudiciului creat cat si la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
Prezenta avocatului nu poate fi catalogata ca o pierdere de timp, pentru ca iata cate sfaturi juridice solicitati ...si cate neclaritati aveti.





Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)