avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatie

Buna ziua. In urma decesului tatalui meu, in urma cu 4 ani, a ramas un credit de bunuri neplatit. El a stat cu o alta femeie, iar aceasta, dupa decesul lui, a platit in continuare timp de vreo 6 luni. Acuma, dupa 4 ani, o firma de recuperari(cred) trimite somatii acasa. Ce este de facut? Noi, urmasii, putem fi dati noi in judecata sau nu? Va rog sa imi raspundeti. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 12:53, 17 Iulie 2010
In mod normal acea datorie este prescrisa avand in vedere ca a trecut termenul de 3 ani si in consecinta nu au de ce sa mai ceara restituirea ei.
Ei incearca, poate tine si reusesc sa mai ciupeasca ceva banuti.
Nu le dati nimic.
Trebuie sa se verifice contractul de credit, intrucat, daca acesta a fost facut pentru un nr. de ani, termenul de prescriptie curge pentru fiecare rata scadenta si nu deodata, pentru intreaga datorie. De asemenea, orice plata intrerupe termenul de prescriptie, urmand a curge un nou termen de 3 ani; eu nu prea cred ca acel imprumut e prescris.:( Ar fi bine sa contactati pe prietena tatalui dvs. sa vedeti exact ce a platit si cand a fost ultima plata efectuata.
Din pacate, dvs. fiind mostenitorii legali ai tatalui, puteti fi urmariti pentru datoria ramasa.
sdianaviolina a scris:

Trebuie sa se verifice contractul de credit, intrucat, daca acesta a fost facut pentru un nr. de ani, termenul de prescriptie curge pentru fiecare rata scadenta si nu deodata, pentru intreaga datorie. De asemenea, orice plata intrerupe termenul de prescriptie, urmand a curge un nou termen de 3 ani; eu nu prea cred ca acel imprumut e prescris.:( Ar fi bine sa contactati pe prietena tatalui dvs. sa vedeti exact ce a platit si cand a fost ultima plata efectuata.
Din pacate, dvs. fiind mostenitorii legali ai tatalui, puteti fi urmariti pentru datoria ramasa.

Corect. Nu m-am gandit la asta.
Totusi, puteti sa mai trageti de timp.
Cereti-le ( pe cale orala - nimic in scris) sa va dea o dovada privind imputernicirea de catre societatea de credit a lor pentru recuperarea debitului.
Si totusi, intre timp, ar fi bine sa nu faceti vreo plata pentru ca, in cazul in care termenul se apropie de sfarsit, plata ar face sa curga un nou termen de prescriptie.
Ati dezbatut succesiunea de pe urma tatalui?
Bunurile pe care le-ati putea mostenii de pe urma tatalui sunt mai importante valoric, decat suma datorata de tatal dvs. catre banca.?
Daca valoarea bunurilor pe care le-ati putea mostenii este mai mica decat suma datorata de catre defuncul dvs. tata catre banca,se impune sa faceti o renuntare la mostenirea tatalui, intro asemenea situatie dvs. nu mai raspundeti de datorii.
Nu mosteniti, nu raspundeti pt. pasivele mostenirii
Pasivele mostenirii sunt achitate doar de catre cei ce au acceptat mostenirea.
Daca acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar veti raspunde de datoriile tatalui dvs. pana la limita activului din patrimoniul defunctului.
Pentru rezolvarea unor probleme importante, cum este si aceasta trebuie sa mergeti la un avocat si nu la notar pt. ca singurul care va reprezinta interesele este avocatul.
Am intanlit situatii in care oamenii si-au pierdut propria casa pt. ca au acceptat o mostenire cu un pasiv mult mai mare decat activul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire datorie sot decedat? iuliacrissy iuliacrissy Va rog sa ma ajutati!Tatal meu a decedat in 2009 si de atunci o tot suna pe mama de la o frima de recuperari cum ca tata ar fi avut ceva card de credit si nu a ... (vezi toată discuția)
Imprumut la banca,persoana decedata rodica-cris rodica-cris BUNA ZIUA! TATAL MEU A LUAT UN IMPRUMUT DE LA BANCA IAR DUPA 4 ANI A DECEDAT CONTRACTUL L-A SEMNAT DOAR TATAL MEU.MAMA NU LUCREAZA SI VREAU SA STIU CE SE ... (vezi toată discuția)
Mostenirea datoriilor miriam28 miriam28 Buna numele meu este Miriam si am urmatoarea nelamurire.tatal meu a murit in vara acestui an, eu si sotul meu ne-am mutat la el pt ca tatal meu a fost bolnav ... (vezi toată discuția)