avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea datoriilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea datoriilor

Buna numele meu este Miriam si am urmatoarea nelamurire.tatal meu a murit in vara acestui an, eu si sotul meu ne-am mutat la el pt ca tatal meu a fost bolnav de cancer, si ne-am mutat la el pt al putea ingriji.tatal meu statea in chirie iar noi am vrut sa ne treaca si pe noi in contractul de chirias pt ca am vrut sa cumparam apartamentul dar pe numele nostru.bun am facut contractul de chirie in care apar doar eu si sotul in chirie.tatal meu renuntand la dreptul de chirias.acum pb e urmatoarea acum cateva zile m-au sunat de la bucuresti precum ca tatal meu a luat un Credit de la Altex acum 10 ani pe care nu la platit iar eu trebuie sa ii platesc datoriile.intrebarea mea este daca trebuie sa platesc acele datorii.precizez tatal meu nu a detinut proprietati el ma trevut doar in contractul de apt dar tot ca si chirias.:(
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:38, 8 Decembrie 2013
Daca nu are niciun bun, nu acceptati succesiunea dupa tatal dvs. Renuntati la succesiune. Chiar daca creditorii vor accepta ei pe calea actiunii oblice nu opereaza confuziunea patrimoniilor .
Dar,oare, nu intervine dreptul de prescripție a datoriei,dacă acel credit a fost luat în urmă cu 10 ani?Iar dacă tatăl doamnei nu acea nici un bun pe numele său decât acel contract de închiriere( deci,nu era proprietar) înseamnă că doamna nici nu are de ce deschide succcesiune,nu?
Facand o plata partiala este posibil sa se fi intrerupt prescriptia....nu stim...asa ca dam solutia cea mai sigura.....in ceea ce priveste mostenirea nu se stie niciodata.....
Nici dacă acceptă succesiunea nu operează confuziunea patrimoniilor. Prin efectul acceptării, moştenitorii răspund numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, aşa cum, spre deosebire de vechiul cod, prevede art.1114(2) din noul cod civil.

Dacă a avut un credit cu plata în rate, prescripţia curge pentru fiecare rată în parte, ceea ce înseamnă că ratele mai vechi de 3 ani s-au prescris.

Doar în situaţia în care banca ar fi declarat întregul credit scadent, iar după aceea debitorul ar fi plătit vreo sumă de bani în ultimii trei ani, prescripţia ar fi întreruptă, un nou termen de prescripţie de 3 ani curgînd de la ultima plată.

Dacă defunctul a avut în proprietate un singur bun, oricît de neînsemnat valoric, şi creditorii vor cere acceptarea succesiunii în numele moştenitorilor şi se va constata că aceştia au ascuns bunul în scopul de a şi-l însuşi, devin aplicabile prevederile art.1119(2) cod civil privind acceptarea forţată, moştenitorul astfel obligat fiind ţinut la plata datoriilor succesiunii cu întreaga sa avere.

Să nu fi avut defunctul niciun fel de bunuri la data decesului? Greu de crezut. ªi atunci, nu e mai sănătoasă acceptarea (cu riscul de a plăti datoriile succesiunii exclusiv cu bunurile moştenite) decît renunţarea sau neacceptarea (cu riscul de a suporta datoriile cu întreaga avere)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea datoriilor Terezia81 Terezia81 Buna ziua! Am o problema. Tatal meu a murit anul trecut, ne-a parasit in 97, eu cu fratele meu am fost minori. El a bagat divortul de 2 ori, dar eu asa stiu ca ... (vezi toată discuția)
Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale, imprumutatul decedat stefana_23 stefana_23 Ce se intampla cu creditul, in urma decesului Imprumutatului? Ar trebui sa-l preieie Codebitorul? nu stiu daca a fost incheiata vreo asigurare de viata a ... (vezi toată discuția)