avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala

Buna, am o problema pe care nu o inteleg f. bine...
Anul trecut mi s-a facut o plangere la politie de catre o cunostiinta, pe motiv ca aflindu-se la un momentdat in locuinta mea la "un paharel", as fi consrtans-o prin amenintari sa intretina un act sexual, apoi as fi lasat-o sa plece fara a fi agresata in alt fel.
Am fost chemat la politie sa dau declaratie si apoi la o confruntare cu partea "vatamata". Pana la final, partea vatamata si-a retras plangerea.
Acum cateva zile am primit o comunicare de la Parchet cu o rezolutie care dispune neinceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunii de VIOL.
Va rog sa-ni explicati mai in detaliu si ce repercursiuni poate avea?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Focia , Avocat 13:54, 20 Iulie 2010
Rezolutia de neincepere a urmaririi penale presupune ca nu se va incepe urmarirea penala in privinta savarsirii infractiunii de viol, deci ati scapat de necaz.
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Spuneti-mi va rog daca acest incident se va regasi in cazierul judiciar sau ce repercursiuni poate sa aiba in "dosarul personal"?
Multumesc mult.
nu se va regasi nici in cazier si nici in alta parte deoarece nu s-a desfasurat urmarire penala impotriva dumneavoastra
In cazierul judiciar se trec faptele pentru care ajungi sa fii condamnat, astfel ca poti sta fara griji. Dosarul personal imi suna ca o notiune securista, astfel ca nu cred ca pot sa-ti raspund pertinent.
Rezolutia prin care ai primit NUP atesta exact faptul ca ai fost acuzat de comiterea unei infractiuni, insa persoana respectiva si-a retras plangerea si nu doreste sa fii cercetat/condamnat.
Legea iti ofera posibilitatea sa te adresezi procurorului cu o cerere de continare a procesului penal. Se vor efectua cercetari in continuare si daca ai dreptate atunci inseamna ca faptei de viol ii lipseste unul dintre elementele constitutive-adica constrangerea, urmand sa se dispuna scoaterea de sub urmarire penala.

Nu cred ca merita efortul, insa daca vrei sa platesti cu aceeasi moneda, este modalitatea ideala, pentru ca apoi sa faci o plangere penala pentru denuntare calomnioasa, fapta pedepsita de legea penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la judecatorie? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale si de la Politie si de la Prim Procuror, pe motiv ca am depus cu 2 luni intarziere plangerea penala, martorii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli judecata Furdu Furdu Buna ziua. De curand am primit o rezolutie de la parchet in care citez: DISPUN: Neinceperea urmaririi penale fata de numitul X sub aspectul savarsirii ... (vezi toată discuția)
Rezolutia procurorului prin care respinge o plangere ca inadmisibila este o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, in sensul art 278 ind 1 cpp lawfull lawfull Rezolutia procurorului prin care respinge o plangere ca inadmisibila este o rezolutie de neincepere a urmaririi penale, in sensul art 278 ind 1 CPP ? Se pare ... (vezi toată discuția)