avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la judecatorie?

Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale si de la Politie si de la Prim Procuror, pe motiv ca am depus cu 2 luni intarziere plangerea penala, martorii s-au retras si indiciile pe care le-am depus la dosar nu pot fi considerate ''probe certe''. Am depus mai departe plangere la Judecatorie impotriva celor doua Rezolutii de Neincepere a Urmaririi Penale si mi-am retras Declaratia de Constituire Parte Civila pe care ma chemasera de la Politie sa o inregistrez, in care mi-am exprimat explicit hotararea de a renunta la pretentiile la despagubire. Daca mi se respinge plangerea, trebuie sa platesc cheltuieli judiciare+ cheltuieli de judecata pentru ca intimatul angajeaza unul sau doi avocati. Daca voi castiga procesul si intimatul este condamat eu ce castig am? Mai are rost sa imi mentin plangerea penala in conditiile in care indiferent de sentinta, eu nu am nimic de castigat?
Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la Judecatorie? Eu ce pot sa fac mai departe pentru a recupera ceva, plangerea fiind pentru furt, distrugere de bunuri, inselaciune?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters282078 , utilizator 16:38, 17 Mai 2013
Daca, s - a constata prejudiciul cauzat, puteti sa chemati in fata instante civile pe invinuitul X intr-o actiune "in raspundere delictuala." Presupun ca in declaratia pe care ati dat-o la organele de cercetare si urmarire penala nu ati renuntat la "dreptul pretins", ci doar la judecata ? Daca ati renuntat la dreptul civil pretins, nu prea mai este nimic de facut.(ramaneti cu paguba)...
Buna ziua. Pot sa mai imi modific declaratia in care mi-am retras Declaratia de Constituire Parte Civila si am renuntat la pretentiile la despagubire pe care le-am cerut in Declaratia depusa la Politie si la care am renuntat in declaratia depusa la Judecatorie? (cand am depus la Prim-Procuror Plangerea impotriva Rezolutiei primita de la Politie cele doua lucratoare au comentat vorbind intre ele, ca cer despagubiri intr-o suma prea mare si ori trebuie sa imi reduc foarte mult pretentiile, ori sa renunt la pretentii. Cand am primit Neinceperea Urmaririi Penale si de la Prim Procuror, am crezut ca este mai bine sa renunt la pretentiile la despagubiri pentru a se judeca totusi cauza si pentru a primi o pedeapsa intimatul). Ce pot face? Sa modific declaratia in care am renuntat la despagubiri, sa depun o declaratie in care cer despagubiri dar reduc semnificativ pretentiile la despagubiri la o suma mai mica? Sa imi retrag total plangerea depusa la Judecatorie?
Multumesc
Politia trimite un referat cu propunere de NUP catre procuror, rezolutia/ordonanta prin care se dispune NUP vine de la procuror.Impotriva acestei rezolutii/ordonanate dvs trebuia sa faceti plangere la prim procuror in termen de 20 de zile conf.art.278 alin.3 , apoi conf.art.278^1 la instanta.
Daca pentru infractiunea in cauza era necesara plangere prealabila, si aceasta a fost tardiv introdusa, raportata la termenul de 2 luni in care ar fi trebuit sa o depuneti conf.art 284 c.p.p, nu aveti nici o sansa nici la instanta.
Plangerea penala prealabila a fost tardiv introdusa.Aceasta se depune in termen de doua luni de cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului.
Buna ziua. Pentru unele infractiuni plangerea la politie am facut-o tardiv. Intimatul continua sa vina si sa imi sparga usa la casa si sa fure bunuri+ bani si imi lasa plase cu care facusem piata si le-am uitat in masina lui cand i-am interzis sa mai vina, ca semn ca el a fost in casa si a facut distrugeri+ a furat bani si bunuri. Eu am cerut in scris la politie interdictia intimatului de a mai veni sa imi sparga casa si sa fure, in acelasi act in care mi-a fost inregistrata Declaratia de Constituire Parte Civila. Pentru repetarea actiunilor de spargere a usii de la casa si furt de bani, bunuri, acte, etc nu era tarziu sa depun o plangere la politie si pot sa nu am certitudinea ca a fost acelasi om chiar daca mi-a lasat plase, obiecte uitate de mine in masina lui cu care mersesem la cumparaturi. Eu am scris despre acest aspect in plangerea la Judecatorie. De asemeni in plangerea mea am spus ca imi punea o substanta (scopolamina) in cafea iar eu nu mai eram constienta si atunci putea fura fara sa stiu, chiar in prezenta mea. Atitudinea politiei este dubios de simplista si politistii pot fi corupti, apoi procurorii sa fie de acord cu politistii, in urma unor intelegeri.

Exista si unele neclaritati:
1.Nu avea doar liceul, terminase o facultate, nu era fara ocupatie, avea 2 slujbe, la o slujba de a lui l-am cunoscut eu, cand era de serviciu + avea o firma, care la o verificare in google era activa cu CUI. Nr de inreg, toate actele la zi, etc.
2. Politia ma cheama sa dau Declaratia de Constituire Parte Civila in care imi exprim pretentiile la despagubiri in valoare de [..] si tot politia propune Neinceperea Urmariririi Penale pentru comiterea infractiunilor de [..]?

La politie am fost intrebat daca poza celui de pe ecranul calculatorului este 'hotul' iar eu l-am recunoscut. Apoi politia i-a cerut 'hotului', intimatului declaratie verbala si scrisa, politia nu a verificat ce studii are si daca are sau nu ocupatie? Doar a consemnat ceea ce a declarat intimatul?


Referat cu propunere de a nu se incepe urmarirea penala

Agent sef principal [..] din cadrul Politiei judetul [..].
Studiind dosarul de cercetare penala cu numarul [..], in care s-a efectuat acte premergatoare privind pe [..], fiul lui [..] si [..], nascut la data de [..] in localitatea [..], judetul [..], domiciliat in [..], cetatean roman, studii-liceul, necasatorit, fara copii, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP [..],
pentru comiterea infractiunilor de:
-VIOLARE DE DOMICILIU, fapta prev. si ped. de art. 192, alin. 1 din Codul Penal
-FURT,fapta prev. si ped. de art. 208, alin. 1 din Codul Penal.
- DISTRUGERE, fapta prev. si ped. de art. 217, alin. 1 din Codul Penal
-INSELACIUNE, fapta prev. si ped de art. 215, alin. 1 din Codul Penal

Constatand ca cercetarile au fost terminate,

EXPUN URMATOARELE


La data de [..], numitul [..], domiciliat in [..], a depus plangere penala la Sectia [..] de Politie impotriva numitului [..] reclamand faptul ca [..], fapt pentru care a solicitat cercetarea si trimiterea in judecata a acestuia pentru comiterea infractiunilor de violare de domiciliu, furt, distrugere si inselaciune.
In urma cercetarilor efectuate nu s-a putut stabili prin probe certe ca numitul [..] a comis infractiunile susmentionate, neexistand martori care sa confirme acest lucru sau alte mijloace de proba. Avandu-se in vedere ca din cuprinsul actelor existente la dosar, reiese ca in cauza exista situatia prevazuta de art. 20, alin. 1, lit. d din C. proc. pen., intrucat nu sunt probe certe din care sa rezulte comiterea infractiunilor susmentionate de catre persoana cercetata,
In baza art.228, alin. 4 combinat cu art. 10, alin. 1, lit. d din C. proc pen.

PROPUN:
A nu se incepe urmarirea penala impotriva numitului [..], cu datele de stare civila mentionate mai sus, pentru comiterea infractiunilor de:

- VIOLARE DE DOMICILIU, fapte prev. si ped. de art. 192, alin. 1 din Codul Penal
-FURT, fapta prev. si ped. de art. 208, alin. 1 din Codul Penal
-DISTRUGERE, fapta prev. si ped. de art. 217, alin. 1 din Codul Penal
-INSELACIUNE, fapta prev. si ped. de art. 215, alin. 1 din Codul Penal

ORGN DE CERCETARE PENALA [..]


REZOLUTIE de neincepere a urmaririi penale
Procuror [..] de la Parchetul de pe langa Judecatoria [..],
In baza disp. art. 228 al 6 C.p.p. rap. la art. 10 lit. d, f, C.proc.pen.,

DISPUN:

1. Neinceperea urmaririi penale fata de numitul [..] sub aspectul comiterii infractiunilor prev. si ped. de art. 192 al. 1 si art. 193 al. 1 din C. penal deoareca plangerea prealabila formulata de partea vatamata [..] s-a facut cu nerespectarea termenului de 2 luni de la data la care aceasta din urma a stiut cine este faptuitorul, astfel cum prevede disp. art. 284 al. 1 C.p.p.
2. Neinceperea urmaririi penale fata de numitul [..] sub aspectul comiterii infractiunilor prev. si ped. de art. 208 al. 1 si art. 215 al. 1 din C. penal intrucat din actele premergatoare efectuate in cauza nu a rezultat existenta elementelor constitutive ale acestor fapte penale.

PROCUROR [..]

Ce sa fac mai departe cu plangerea depusa la Judecatorie? Trebuie sa cer o modificare in care sa scriu despre aceste aspecte+ sa imi schimb hotararea de a renunta la Declaratia de Constituire Parte Civila si sa imi exprim pretentiile la despagubiri?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutie de respingere a plangerii penale ContSters282078 ContSters282078 Rezolutie de respingere a plangerii dispusa in dosarul nostru cu nr [...]. Impotriva rezolutiei va puteti adresa cu o plangere la judecatoria [...] in termen ... (vezi toată discuția)
Solutie impotriva sentintei date in plangere la rezolutie ContSters244210 ContSters244210 Solutie: AMÂNÃ PRONUNŢAREA LA DATA DE 29.03.2012 29/03/2012 Încheiere Solutie: În baza art. 2781 alin. 8 lit. c C.pr.pen., admite plângerea formulată ... (vezi toată discuția)
abuz de incredere Djtibihr Djtibihr Buna ziua as avea si eu nevoie du un pic de ajutor din patrtea dv in primul rand ma numesc Tiberiu si am problema urmatoare :acum cativa ani am cumparat o ... (vezi toată discuția)