avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere

Buna ziua as avea si eu nevoie du un pic de ajutor din patrtea dv in primul rand ma numesc
Tiberiu si am problema urmatoare :acum cativa ani am cumparat o motocicleta de la un prieten
de fapt am facut un schimb de bunuri,eu am dat un sintetizator in valoare de 1000 si ceva lei pe
o motocicleta marca JAWA de 350 cmc,dupa un timp am inceput o relatie de concubinaj cu o vecina
si dupa ceva timp am mers la o plimbare cu motocicletele impreuna cu fratele ei si prietena lui.
La incheierea plimbarii noastre cu motocicletele am mers la ei acasa ,ei cu motocicleta mea JAWA 350
si eu cu cealalta motocicleta tot a mea pe atunci un HONDA SABRE, am cazut de comun acord ca ne mai
plimbam in curand cu motocicletele,deci am lasat-o la ei in curte,dupa un timp fratele concubinei mele
a plecat din Romania la lucru in alta tara,eu intre timp nu am mai fost sa aduc motocicleta de la ei,
si dupa un timp relatia mea cu concubina sa inrautatit si la despartire ea a luat dosarul unde tineam
diferite acte impreuna,printre care aflanduse si cartea de identitate a vehiculului JAWA 350 ,dupa o vreme
am cerut motocicleta inapoi prin organul de politie ,ni sa spus pe aceea vreme ca nu se poate prin dansii
si ca trebuie dati in judecata pentru ca ei la randul lor au afirmat ca au cumparat motocicleta de la mine
dar neavand nici un act sa dovedeasca acest lucru ,eu avand contractul de vanzare cumparare facut cu cel
de la care am achizitionat motocicleta,intre timp au trecut aproximativ 2 ani in care nu am putut efectua
alte demersuri privind motocicleta avand ceva probleme de sanatate in familie ,iar acum in 2012 la sfatul unui
domn am depus o plangere penala pentru Infractiunea de abuz de incredere este prevazuta si pedepsita de
art. 256. Cod Penal si este definita ca fiind , insusirea unui bun mobil al altuia , detinut cu orice titlu,
sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui ,am depus aceasta plangere la postul local de politie,
dupa care am fost chemat la postul de politie pentru a da o noua declaratie,azi 11.01.2012 am fost chemat a doua oara sa imi completez
declaratia,mentionez faptul ca prima oara cand am fost sa dau reclamatia agentul care se ocupa de caz se comporta normal
azi cand am fost iar deja se comporta de parca eu as fii mincinosul, probabil vazanduma mai "sarantoc" si pentru ca invinuitii
lucreaza la un patron "influent" in orasul nostru,dar oricum el a aratat ca a inregistrat plangerea la parchet si va cerceta cazul in
continuare,....
Intrebarea mea ar fii urmatoarea eu avand acte doveditoare ca motocicleta este a mea,ce drept au ei sa o scoata la vanzare si de ce
imi ia atat de mult timp recuperarea bunului meu,si de ce ma luat asa ca pe un nimic sau mincinos domnul agent eu fiind cetatean al acestei
tari ca oricine altcineva si cu acelasi drepturi?
Cel mai recent răspuns: Djtibihr , utilizator 11:52, 28 Martie 2012
Pare un caz de abuz de incredere.Opinia mea este aceea ca, odata ce ati facut dovada dreptului dvs. de proprietate asupra vehiculului , organele de cercetare penala ar trebui sa isi faca treaba si sa va sprijine in recuperarea lui, pe langa aceea de a trage la raspundere penala faptuitorul .Constituiti-va parte civila , pretinzand inapoierea bunului si , eventual, ceva despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunului, pentru un eventual prejudiciu, etc.
Si, ar fi bine sa ignorati atitudinea domnului agent, intrucat el are obligatia sa cerceteze faptele invocate prin plangere , iar daca nu o va face corespunzator, ori va pronuntao solutie care va dezavantajeaza, va puteti plange mai departe procurorului, prim procurorului,instantei.
Buna ziua va multumesc mult pentru opinia dv am sa procedez cum mi-ati recomandat si am sa revin pe parcurs cu rezultatele anchetei...
[Buna ziua ieri Martie 26 am primit raspunsul de la Parchetul de pe Langa Judecatoria Toplita dar din pacate cu rezultat negativ pentru mine ,iata ce mi sa raspuns oficial:
Va facem cunoscut ca prin rezolutia din data de mai sus (19 martie 2012) sa dispus neinceperea urmaririi penale fata de ...... pentru comiterea infractiunii de ,,abuz de incredere''fapta prev,si ped,de art 213 alin 1 si 2 din Codul penal si numita .....pentru comiterea de ,,furt''fapta prev,si ped,de art 210 alin 1 si 2 Codul penal.
Solutia s-a dat in baza disp.10lit ''f,, Cod procedura penala cu art.228 alin 6 Cod procedura penala.
Partea nemultumita se poate adresa cu plangere in termen de 20 de zile de la comunicare la prim procurorul Parchetului .


Ce imi recomandati sa fac acum pentru ca nu s-a rezolvat nimic inca?
Da, adica vor sa spuna ca n-ati depus plangerea prealabila in termenul de 2 luni de la data la care ati stiut cine este faptuitorul.Din pacate, acest termen este incident in cazul ambelor infractiuni pentru care ati facut plangere.Insa nu inteleg de ati facut plangerea pe art. 210 si nu pe 208, ca in acest caz nu era necesara plangerea prealabila.Am inteles ca era si o concubina ( vecina), dar nu cred ca trebuia asa.
In fine, faceti plangere la prim procuror in termen de 20 de zile.
Nu ar fi trebuit, oricum , sa asteptati atat pana sa incercati recuperarea bunului.
Daca veti primi de asemenea o rezolutie negativa, asa cum ma astept, incercati si printr-un proces civil recuperarea bunului.
Din pacate pe aceea vreme nu ne-au lasat sa depunem nici un fel de plangere de acest fel deoarece la la Politia din Borsec era un politist care ii ajuta pe inculpati si ni sa spus pe vremea aceea ca este necesar un proces civil pentru a clarifica situatia si sa recuperam bunurile ,acum ceva timp acel politist impreuna cu comandantul au fost arestati pentru luare de mita ,iar noul comandant de la politia Borsec ne-a lamurit ca sa poate face acest demers ,iar in legatura cu plangerea facuta pe art 210 si nu pe 208 nu ne-a lamurit nimeni despre acesta.
Intrebarea mea este : se mai poate cere schimbarea sau corectarea de pe art 210 pe 208 noi avand dovada ca am facut pe vremea plangere simpla la politia Borsec,sau in final tot la process civil trebuie sa recurgem?

Alte discuții în legătură

Este mai bine sa imi retrag plangerea penala depusa la judecatorie? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale si de la Politie si de la Prim Procuror, pe motiv ca am depus cu 2 luni intarziere plangerea penala, martorii ... (vezi toată discuția)
Rezolutie de respingere a plangerii penale ContSters282078 ContSters282078 Rezolutie de respingere a plangerii dispusa in dosarul nostru cu nr [...]. Impotriva rezolutiei va puteti adresa cu o plangere la judecatoria [...] in termen ... (vezi toată discuția)
Cercetarea la parchet/ chemare audieri ContSters209583 ContSters209583 Buna ziua / Buna seara , in luna mai 05 ziua , am depus la parchet o plangere penala pentru disparitia unei sume de bani 1250 E ... Mi-a fost ... (vezi toată discuția)