avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stupi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stupi

Sunt proprietarul unei suprafete de teren pe care am infiintat o ferma de legume si o gospodarie anexa compusa din pasari si patru taurine. Ce ma derannjeaza este ca un individ si-a amplasat stupii de albine(multi la numar) in vecinatatea mea fara sa ma consulte daca sunt de acord.Albinele ma deranjeaza pe mine, familie , oamenii cu care lucrez si mai ales animalele.Intrebarea e daca exista vreun act normativ care reglementeaza aceasta situatie pentru ca individul se face ca nu intelege de vorba buna.La ce for sa apelez ca sa mi se rezolve problema ? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 20:25, 18 Iulie 2010
Cititi Legea nr.131/2010, publicata la data de 07.07.2010, pentru modificarea si completarea Legii apiculturii nr.89/1998, Regulamentul anexa, cu precadere art. 5 alin 1-4 in care se prevede conditiile ce trebuie respectate la amplasarea stupilor, fata de vecinatati si art.2.

Apoi intrebati- l de autorizatie, daca are, informati- va ce regim juridic are terenul pe care sunt amplasati stupii( proprietate, inchiriat, concesionat ...) etc si, daca apreciati ca nu a respectat prevederile Legii 131/2010, sesizati Comisia Judeteana de baza melifera si stuparit!
Legea 131/2010
Art. 5. - (1) In scopul protejarii vietii si sanatatii oamenilor si animalelor, precum si al protejarii mediului si proprietatii, amplasarea stupilor cu albine pe terenurile detinute de apicultor cu orice titlu se va face la o distanta de cel putin 5 m fata de drumurile publice sau hotarele proprietatii invecinate ori hotarele proprietatii publice sau private aflate in intravilan ori in extravilan.
(2) In situatia in care distantele prevazute la alin. (1) nu pot fi respectate, stupii cu albine vor fi despartiti de vecinatati printr-un gard, zid, plasa sau orice alt material prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m de la nivelul solului, care sa se continue pe aceeasi linie inca 2 m lateral de extremitatile stupului.
(3) Numarul familiilor de albine amplasate pe un teren conform cerintelor prevazute la alin. (2) nu este limitat.
(4) Apicultorul nu raspunde pentru prezenta albinelor in cautarea polenului si nectarului pe diverse proprietati, vii, livezi ori pentru prezenta roiurilor, ca urmare a instinctului de inmultire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Albine - distanta legala fata de casa vecinului pintea1971 pintea1971 buna ziua,o bunicuta a facut plingere la politie ca vecinul si-a pus albinele peste drum la circa 5-6m,a facut plingere la politie dar nimic ,doresc sa stiu la ... (vezi toată discuția)
Deranjat de albinele vecinului alexand alexand Vecinul meu are peste 150 de stupi cu albine care din septembrie pina in aprilie se afla in gospodaria acestuia care se afla la 30 de metri de gospodaria mea ... (vezi toată discuția)
Legislatie amplasarea unei stupine cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa stiu care este distanta legala pana la care se poate amplasa o stupina fata de proprietatea vecina. Exista si o limita a numarului de stupi care ... (vezi toată discuția)