avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... amenda suportata de salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

amenda suportata de salariat

Buna ziua,
Am o nelamurire in legatura cu urmatoarea situatie: acum doua saptamani am avut un control de la garda financiara care s-a finalizat cu o amenda de 10000 ron.
Dna manager s-a suparat foarte tare intrucat zice ca nu a fost anuntata ca vine controlul de la garda.
Acum, pentru ca a fost nemultumita de amenda data de inspectorii garzii vrea sa introduca in contractul individual de munca o noua clauza care suna in felul urmator:"in cazul in care din culpa salariatului, angajatorul este obligat la plata unor amenzi catre autoritatile statului locale sau centrale, salariatul se obliga ca in termen de 30 de zile sa acopere sumele astfel platite de angajator"
Intrebarea mea este ce implicatii are aceasta clauza asupra salariatului in cazul semnarii actului aditional, cum se dovedeste ca este amenda din vina salariatului si cum ne poate obliga la plata amenzii, si mai ales care este baza legala in care se poate introduce aceasta clauza. Nu vom avea probleme la itm in momentul in care vom merge sa inregistram actele aditionale?? Aceasta clauza a fost introdusa la toate contractele de munca, ale tuturor angajatilor din firma.
In speranta ca imi veti putea da un raspuns care sa ma lamureasca in aceasta problema va multumesc anticipat.
O zi buna
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 09:50, 19 Iulie 2010
Este o clauza nefireasca si nelegala, care contravine prevederilor legii 53/2003 Codul Muncii, in sensul ca angajatorul are prerogativa tragerii la raspundere patrimoniala a salariatilor doar in cazul in care se constata prin intermediul instantei de judecata ca acestia sunt raspunzatori. De aceea clauza respectiva este lovita de nulitate.
Dupa mine nu cred ca se paote insera o asemena clauza, ea fiind nelegala.
Insa daca in urma cercetarii rezulta culpa angajatului, in ceea ce priveste crearea unui prejudiciu patrimonial, acesta poate raspunde patrimonial, numai prin angajarea acestei raspunderi prin intermediul instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala eloria eloria acum 3 ani mi s-a dat un spor se 15%. Vine un control care spune ca de fapt trebuia sa mi se dea 10 %. Dar cel care a controlat, aprobase acum 3 ani acest ... (vezi toată discuția)
Contestatie p-v garda finaniara melcsy melcsy cum se poate si unde se poate contesta p-v elaborat de garda financiara. la tribunal sau la garda financiara se poate face plangere? va rog din suflet sa-mi ... (vezi toată discuția)
Seful ma obliga sa semnez o decizie catalin51 catalin51 lucrez intr-o farmacie iar al meu sef ma obliga sa semnez o decizie pe care daca o semnez imi asum raspunderea daca in urma unui control de la garda financiara ... (vezi toată discuția)