Sunt angajata in cadrul unei societatii din februarie 2006, in ianuarie 2010 am aflat ca sunt insarcinata, ca sa beneficiez de concediul pentru cresterea copilului am inceput sa ma interesez daca firma a fost corecta si a achitat pentru cartea de munca toate darile la stat. Am aflat ca societatea la care lucrez ma trecea cu un program de 3 ore pe zi iar in lunile august 2009 si ianuarie 2010 eram trecuta in fara plata. Am facut o sesizare la ITM (aceasta sesizare a fost facuta impreuna cu mai multi colegi care erau in situatia mea), inspectorii de la ITM au venit la sediul societatii unde am dat toti declaratii, raspunsul lor referitor la situatia mea a fost: "Referitor la faptul ca figurati in concediul fara plata fara ca dvs. sa fi solicitat acest lucru, va comunicam ca acest aspect nu s-a confirmat. Din foile colective de prezenta reiese ca in perioada analizata (ianuarie 2010-mai 2010), nu figurati cu ore nelucrate. Angajatorul a depus la ITM-Bucuresti,la data de 01.07.2010, state de plata rectificative, in care salariul tarifar de incadrare este de 720 lei incepand cu data de 01.01.2010".
Nu trebuia verificata toata perioada cat am fost angajata adica din februarie 2006? De ce au verificat numai ultimile 5 luni? De ce s-a demostrat prin "state de plata rectificative" asta nu inseamna ca angajatorul le-a dat ceva spaga insepctorilor ca sa-i de-a timp sa corecteze ce a declarat initial, stiu ca state de plata rectificative la asta servesc. Sesizarea am depus-o pe 14 iunie, iar rectificativele au fost depuse la ITM pe 1.07.2010... Mie nu mi se pare corect. Ce parere aveti? Ce pot sa fac in continuare? Cui sa ma adresez sa fie verificata toata perioada cat am lucrat la aceasta firma. Mai nou din luna iunie 2010 nu mi s-au achitat drepturile salariale. Va rog dati-mi un sfat?
1. Aplicarea unei sanctiuni contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de zile .. de aceea se verifica ultimele 5 luni.
2. Pentru o verificare a intregii perioade nu puteti decat sa va adresati ANAF-ului pentru plata tuturor contributiei , Politiei sau Parchetului pentru fals si uz de fals in acte referitor la acele cereri de CFP.
3. Faptul ca a depus state rectificative nu inseamna ca a dat spaga inspectorilor ITM ... este o afirmatie grava daca nu este probata.
4. In termen de 30 de zile ITM-ul era dator sa va dea un raspuns... posibil ca inainte de 01.07.2010 sa fi efectuat deja controlul la firma si sa fi stabilit un plan de masuri de indeplinit si de aceea au aparut rectificativele cu data de 01.07.2010 ...
La ANAF am cerut copii dupa fisele fiscale pentru anii 2006,2007,2008,2009 in ele se confirma ce am sesizat si la ITM ca apar cu lunii nelucrate iar venitul brut realizat este scazut de exemplu in ianuarie si februarie 2008 apare suma de 600 lei iar restul lunilor sunt trecuta cu un venit brut de 163 lei, luna mai 2008 apare cu 0. Pentru anul 2009 firma nu a depus la ANAF fisele fiscale iar pe mine anul 2009 ma interesa cel mai mult pentru ca sunt insarcinata in 8 luni si dupa atatia ani de munca eu cred ca ar fi norma sa beneficiez de concediu pentru ingrijirea copilului.De unde pot afla care este situatia pe anul 2009?
Neplata contributiilor sau controlul acestora nu intra in sarcina ITM-ului , ci a ANAF-ului.
Daca nu ati facut cerere de CFP , atunci inseamna ca cineva va falsificat semnatura fapt ce atrage angajarea raspunderii penale a peroanei respective. In acest caz, depuneti la Politie sau la Parchet o plangere penala.
Ajutor!!!
oanacristina
lucrez din decembrie 2009 la o firma,dar seful mi-a depus contractul de munca la ITM in luna februarie 2010.acum sunt insarcinata si nu pot beneficia de ... (vezi toată discuția)