avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... rectificare dobanda cf.OUG.50/2010
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

rectificare dobanda cf.OUG.50/2010

Buna ziua
Am un credit nevoi personale cu garantie imobiliara contractat in martie 2008 la o banca.
La acest contract am avut dobanda fixa un an, dupa data terminarii anului cu dobanda fixa dobanda devine variabila "dobanda curenta formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile bancii, la care se adauga 1.5.."scrie in contract.
Am o nelamurire, lOUG.50/2010 se aplica de la 21 iunie 2010 si bancile au la dispozitie 90 de zile pentru modificarea contractelor. Eu platesc 3 luni dobanda la nivelul actual (8.9% dobanda interna a bancii + 1.5pp) pana refac ei contractele? Am primit o oferta din partea bancii :
-inghetarea dobanzii pt urmatorii 5 ani la o valoare cu 0.5% mai mica decat acum, adica 9.9%
- asigurarea bunului gratuita pana la finele contractului
- dobanda dupa acesti primi 5 ani urma sa fie Euribor + 7.5% !!!!
Vreau sa stiu daca sunt pot sa solicit bancii printr-o cerere rectificarea dobanzii cf. OUG. 50/2010 si mentinerea marjei (de 1.5 pp) asa cum se precizeaza in ordonanta la Art.37 b), asta pana in cele 3 luni.
Rata pt luna iunie trebuia sa o platesc pana pe 24 iunie.Sotul a platit-o pe 15.07. Pot sa cer sa recalculeze retroactiv?(avand in vedere ca legea a intrat in vigoare la 21 iunie?
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
ana.avasiicii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mara Ionescu , Consilier juridic 23:48, 16 Septembrie 2010
Buna seara,
Faceti o confuzie. Dvs. aveti la acest moment dobanda variabila, calculata dupa formula dobanda de referinta +1.5. Nu EURIBOR +marja. Deci 1.5 nu este matja pe care sa o pastreze cf OUG 50/2010. Banca , in oferta ei, a facut exact ceea ce ii cere legea , oferindu-va un mod mai clar de calcul al dabanzii si in mod cert transparent. La acest moment, Euribor este la valoare foarte mica,aproape de 1, numai ca nu prea mai are unde sa scada. In mod cert va urma o crestere. Daca va puneti la adapost pentru 5 ani , cu o dobanda mai mica decat acum, asigurare gratuita, cred ca este ok. In 5 ani piata se va aseza. In 2008 ,cand a fost nebunia aia cu maririle de rate, Euribor a atins maximul, putin peste 5 , dar atentie: atunci nici macar nu se calculau ratele in functie de Euribor ,ca tot ar fi fost bine.
Oricum , termenul de 90 zile este pentru refacerea contractelor pentru scoaterea comisioanelor considerate abuzive, pentru micsorarea comisionului de rambursare anticipata, pentru mentionarea unei formule clare , dependenta de Euribor. Nu impune nimeni cat sa fie marja. Daca Banca vrea , poate sa o puna si 10%. Dar nu o lasa concurenta. Eu zic sa ziceti da pentru 5 ani, in timpul asta sa prospectati si piata celorlalte banci, platindu-va la timp ratele, intrucat va mai dura un pic pana bancile isi definitiveaza ofertele. Apoi puteti sa faceti o refinantare la ce banca vi se pare cea mai avantajoasa. Asta este rostul OUG 50 , sa poti sa iti muti creditul de la o banca la alta fara costuri suplimentare exagerate, doar cu comision de maxim 1%.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
Mara Ionescu, Consilier juridic
Dumneavoastra spuneti ca banca poata sa puna orice marja si contractul se semneaza automat de ambele parti. Ce se intampla daca persoana care a luat creditul nu semneaza noul contract sau actul aditional, se merge in continuare cu vechiul contract?
Dar ce reprezinta "1.5" din contractul initial?
@GeorgeMM: OUG 50/2010 precizeaza clar ca actul aditional ocazionat de acest act normativ intra automat in vigoare, fara a fi necesara semnatura debitorului. Este firesc: orice contract in vigoare se supune legislatiei in vigoare, independent de vointa partilor.

@ana.avasilicii: nu reprezinta nimic. E un procent pus din burta care compune dobanda contractului alaturi de cealalta cifra din burta, "dobanda de referinta variabila".
Pentru doamna Ana:
[ link extern ]

Cineva in situatia dumneavoastra plateste doar Euribor + marja de 1.5%. Pana la urma probabil se va intelege cu banca.

Alte discuții în legătură

Modificarea unilateral a marjei fixe din contract prin act aditional diana-iasi diana-iasi Am primit actul aditional de la banca si am constatat ca DAE se calculeaza functie de Euribor la 3 luni si functie de marja fixa.Problema e ca in contractul ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu marja dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe ) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie \" La data incheierii prezentului ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)