avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, a doua facultate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, a doua facultate

Buna ziua! Am 23 de ani, am terminat o facultate si un masterat de stat, forma de invatamant zi, loc cu taxa, iar acum vreau sa incep o noua facultate, tot de stat, tot la zi si cred eu ca de data asta la un loc fara taxa. Tatal meu mi-a trimis pana acum pensia alimentara, aceasta fiindu-i retinuta din salariu atunci cand lucra. Momentul in care s-a pensionat a coincis practic cu cel in care eu am terminat liceul. De atunci, eu nu am mai primit pensia in mod automat/oficial, in schimb imi punea banii in fiecare luna la posta. Acum, ma intreb ce sanse am de a mai primi pensia alimentara pana la varsta de 25 sau 26 de ani (nu am inteles exact care este varsta trecuta in lege, poate stie cineva exact?), iar in conditiile in care el nu mai vrea sa imi plateasca pensia in continuare ce modalitati de actiune am la dispozitie.
Astept raspunsurile dumneavoastra si voi mai reveni si eu cu detalii acolo unde este nevoie. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:24, 27 Septembrie 2010
In cazul in care veti urma cursurile unei facultati la zi, pensia de intretinere se va acorda pana la implinirea varstei de 26 ani.
av.M.Hornea
Conform Codului Familiei, art. 94 alin. (1), se stabileste ca pensia de intretinere se plateste din „mijloacele" debitorului, adica veniturile din munca cu caracter periodic si continuu si alte sume care se platesc in temeiul raporturilor de munca, care au caracter de continuitate.

Pensia de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca este datorata de catre parintele care nu creste copilul pe toata perioada cat copilul este minor, pana la 18 ani, dar si dupa aceasta varsta, daca acel copil isi continua studiile in sistemul de invatamant(chiar alegand forma ID sau FR, practica nefiind unitara in acest sens ), dar numai pana la implinirea varstei de 26 de ani.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In primul rand vreau sa le multumesc celor care au raspuns la intrebarile mele initiale. Acum as dori sa va prezint situatia din momentul de fata. In prima faza, tatal meu a fost de acord sa-mi trimita pensia alimentara, in conditiile in care a si recunoscut ca stie ca trebuie sa plateasca pensia alimentara pana la 26 de ani, conform legii. Am primit ultima pensie corespunzatoare lunii august cu o intarziere f.f. mare, iar la ultima discutie cu dumnealui mi-a spus ca nu va mai trimite pensia pentru ca a vorbit cu un jurist si nu trebuie sa o mai trimita. Repet ca facultatea pe care vreau sa o urmez este de stat, este la zi, este pe loc fara taxa, si este autorizata (fiind sectie nou infiintata va fi si acreditata cat de curand).

Eu speram sa nu se ajunga la actiune in instanta, iar acum nu stiu cum trebuie sa procedez...

Plata pensiei cu intarziere , in ultimele doua luni, conduce catre savarsirea infractiunii de abandon de familie, incriminata de art . 305 din Codul penal.
Plangerea penala prealabila este introdusa la politie sau parchet, in termen de 2 luni de la exercitarea activitatii infractionale.
Impacarea partilor si retragerea acestei plangeri inlatura raspunderea penala .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa 21 de ani ! xqzme xqzme Buna ziua , Sunt studenta anul II, la zi ( fara taxa ca si in anul I ) . Daca trec in anul 3 sau 4 la cu taxa mai primesc pensie alimentara ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters155784 ContSters155784 am si eu o problema : parintii mei sunt divortati de 3 ani si primesc pensie alimentara de la mama,acum am terminat liceul si deja mama nu mi-a mai trimis ... (vezi toată discuția)
Mai pot primi pensia alimentara ? tictac2 tictac2 Buna ziua. Asa cum am scris in subiect am o intrebare in legatura cu pensia alimentara. Momentan sunt student in anul I si as vrea sa stiu daca pe perioada ... (vezi toată discuția)