avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Referitor concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Referitor concediu prenatal

Buna ziua! Sunt o viitoare mamica insarcinata in 31 de saptamani si am fost la medicul de familie pentru a-mi lua concediu prenatal. Precizez ca sunt somera, somajul se termina in data de 20 august, iar nastrerea va avea loc la mijlocul lunii septembrie si am nevoie de 1 luna intarziere ca sa pot lua acei banuti care i se cuvin puiului meu. Ideea e ca medicul imi va da acea hartie dar cica am nevoie de o adeverinta de la AJOFM cum ca am cotizat si bla bla...stiti ceva de asta? Astept un raspuns! Va multumesc!#-o
1. Medicul va poate da certificat medical pe baza carnetului de somer, vizat de AJOFM, deoarece somerii sunt asigurati la sanatate, prin efectul legii.
2. Daca medicul nu stie asta si vrea adeverinta atunci mergeti la AJOFM si spuneti ce a zis medicul si o sa va dea adeverinta.
Va multumesc pentru raspuns! Am mers azi la AJOFM si mi s-a dat adeverinta, iar cu ajutorul ei am obtinut si concediu prenatal dar deocamdata numai pentru perioada 20-31 iulie deoarece MF nu este pus la punct cu legislatia privitoare la aceste concedii prenatale acordate femeilor in somaj. Ideea e ca asa cum am mai spus...somajul inceteaza la data de 20.08, iar nasterea este in 13-20.09, deci practic as cam avea nevoie de 30 de zile de concediu pentru a reusi apoi sa primesc timp de 2 ani indemnizatia si alocatia pentru copil. Ce sa-i spun in acest caz? Ma puteti indruma catre o legislatie in vigoare pe care s-o mentionez? Astept raspuns! O zi placuta in continuare!
1. Concediul de maternitate (pre si postnatal), de 126 de zile, intrerupe somajul care se reia dupa CCC, de unde a ramas.
2. Adica: dvs. intrati in concediu de maternitate, apoi in CCC pana la 2 ani si apoi reluati somajul pana la terminarea lui (daca mai ramane ceva din el).
3. Perioada de somaj si concediul de maternitate sunt luate in calculul celor 12 luni premergatoare nasterii, pentru acordarea CCC pana la 2 ani.
4. daca medicul de familie are nev oie de confirmari poate suna la Casa de Asigurari de Sanatate sa intrebe. Si dvs. puteti sa sunati acolo si ei vor suna pe medic si-i vor spune cum sa faca.
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@n_adriana82:
Concediul prenatal si cel post natal se acorda LUNAR de catre mediul de familie. Asadar, in luna august, indiferent in ce zi din aceasta luna, medicul de familie va va da certificat medical pentru luna in curs. La fel, pentru luna septembrie, va trebui sa mergeti din nou la mediul de familie sa va elibereze certificatul medical pentru numarul de zile pana la nasterea copilului.
Sanatate multa si nastere usoara!
Va multumesc mult! Sanatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil bianchina18 bianchina18 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire, situatia sta in felul urmator: incepand cu 1 septembrie 2015, am inceput un contract de munca pe perioada determinata ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in timpul somajului danam82 danam82 Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul prenatal in timpul somajului. Sunt insarcinata in luna a 7 a si cand pot sa -mi depun ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si somera..... Ion Yanisa Ion Yanisa Buna ziua, Am nevoie de un sfat, ce pot sa fac in urmatoarea situatie: sunt insarcinata in 3 luni si somera de asemenea. Perioada nasterii ar fi in luna mai ... (vezi toată discuția)