avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... masina sechestrata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

masina sechestrata

ma numesc ciobanu constantin ,iar in data de 7 aug.2010
am fost oprit de un control de politie dupa ce am consumat alcool (desigur ca nu ar fi trebuit), unde mi-a iesit o concentratie de 1.77 (fara sa mi se recolteze sange),am dat actele acestea fiindu-mi retinute iar pe deasupra mi s-a oprit si masina.atunci am inteles ca motivul ar fi fost acela ca nu puteau sa ma lase sa conduc in continuare asa,dar am mers a doua zi sa-mi ridic masina iar acestea mi-au spus ca este confiscata definitiv.as drii sa stiu cum imi pot recupera masina ,tn sa precizez ca masina esteluata prin credit auto(incaa platesc rate)iar la ea am si coplatitor.?

va mltumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cristian Cosma , Consilier juridic 01:47, 21 Iulie 2010
Masina nu se poate retine decat printr-un ordin judecatoresc....este bunul dvs si NIMENI nu are voia sa-l retina fara temei legal..... mai mult decat atat...daca in urma etilotestului concentratia a fost de 1,77, in sange cu siguranta se apropie de 3,50 (se inmulteste cu 2)....aproape de COMA ALCOOLICA....dar alta este problema...De ce masina este inca la politie??cu ce drept o detin?cum adica "confiscata definitiv"?.....faceti o cerere catre comandant, cu mentiunea inapoierii imediate a autoturismului....exista un proces verbal de retinere a autoturismului??
Dincolo de infractiunea pe care ati savarsit-o d-voastra, iata ca ne aflam in situatia in care organele de politie savarsesc si ei, la randul lor, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, infractiune prevazuta si sanctionata in art.246 C.pen..
Intr-adevar masura de siguranta a confiscarii speciale nu poate fi dispusa decat de catre procuror prin ordonanta sau de catre instanta de judecata, si doar in situatia in care a inceput urmarirea penala impotriva d-voastra si sunt indeplinite conditiile stipulate de lege, necesare luarii unei asemenea masuri. Nu este cazul si nici nu sunt indeplinite aceste conditii, astfel nu am sa intru in detalii pe aceasta masura de siguranta.
Eu zic sa va duceti inapoi la postul de politie unde se afla autoturismul d-voastra, insotit de inca o persoana, pe care sa o puteti cita ulterior ca martor, si sa cereti sa vi se restituie autoturismul pe motivul ca nu au niciun drept sa vi-l retina si facand acest lucru savarsesc infractiunea de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor. Sa aveti un ton si un discurs amabil dar, in acelasi timp, ferm si sa le explicati ca nu doriti sa faceti o plangere in acest sens si doriti doar sa va recuperati autoturismul (pana la capat, nu doriti sa va cercetati cu colegii sau chiar cei care vor desfasura cercetarea penala pentru infractiunea pe care tocmai ati savarsit-o).
Daca nici in situatia aceasta nu vi se restituie automobilul faceti o plangere penala in acest sens, pentru infractiunea de abuz in serviciu..., la parchetul de pe langa Judecatoria in a carei raza s-a desfasurat infractiunea. In aceasta plangere trebuie sa mentionati clar cele intamplate si sa indicati mijloacele de proba, in speta martorul (persoana care va v-a insoti la sectia de politie).
Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor consta in fapta functionarului public (politistul, in speta) care, in exercitul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane.
Obiectul juridic principal consta in relatiile sociale referitoare la activitatea de serviciu, activitate a carei buna desfasurare presupune indeplinirea indatoririlor de serviciu in mod corect, cu respectarea intereselor legale ale persoanelor. Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la drepturile si interesele legale ale unei persoane. Obiectul material consta in autoturismul de al carei folosinta va lipseste functionarul public-politistul care refuza sa vi-l returneze.
Subiectul activ al infractiunii este calificat prin calitatea de functionar public (politist).
Elementul material al laturii obiective se poate realiza fie printr-o actiune, fie printr-o inactiune. Actiunea sau inactiunea faptuitorului se refera la un act, la o atributiune de serviciu a acestuia (refuzul de a va restitui autoturismul).
Latura subiectiva presupune intentia, chiar si atunci cand elementul material se realizeaza printr-o inactiune. Cerinta intentiei rezulta din expresia "cu stiinta" folosita de catre legiuitor. Intentia va fi dovedita in situatia in care politistul refuza sa va restituie autoturismul si in situatia in care d-voastra il avertizati ca facand asa, savarseste o infractiune. Aceste lucruri pot fi confirmate de catre martorul care va va acompania.
In aceste conditii, consider ca sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Abuz cristiursa cristiursa UNEI PERSOANE II SUNT RIDICATE /RIDICATE SILIT ANUMITE INSCRISURI CARE POT CONSTITUI MIJLOACE DE PROBA LA FINALUL CERCETARILOR DOVEDINDU-SE CA ACEASTA PRESOANA ... (vezi toată discuția)
Abuz administrator victorm86 victorm86 Administratorul asociatiei de proprietari conditioneaza incasarea cotei de intretinere de achitarea in avans a contravalorii montarii detectoarelor de gaze la ... (vezi toată discuția)