avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv institutie bugetara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv institutie bugetara

Buna ziua
Lucrez intr-un institut de cercetare cu finantare bugetara.Nu avem contract colectiv, iar controlul intern de audit ne-a spus sa este obligatorie incheierea Contractului Colectiv.
Intrebarea mea fiind.
Este OBLIGATORIU incheierea Contractului Colectiv intr-o institutie bugetara?
si daca da, avand in vedere prevederile Ordonantei 1/2010 ce am mai putea scrie in el???
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 07:56, 21 Iulie 2010
Buna ziua !
Iata ce prevede codul muncii
Art. 236.
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
Cu alte cuvinte daca aveti peste 20 de salariati este obligatoriu a se incheia CCM la nivel de unitate ...
legea 130/1996 cu modificarile ulterioare o stiam, dar art. 12
"Art. 12.
(1) Contracte colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale" cu acel SE POT ne-a dat de gandit.Se pot incheia dar nu este obligatorie??
Si daca da, ce am mai putea scrie in el, cand toate drepturile sunt stabilite prin LEGI???????????????/
Potrivit art. 12 din Legea 130/1996 se pot incheia contracte colective de munca si pentru salariatii institutiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale. Rezulata ca inchierea contractului de munca nu este obligatorie, respectiv nici pentru unitatile bugetare. Asadar in contractul colectiv de munca al dvs daca il veti incheia, veti trece cel putin calauzele minimale prevazute in codul muncii, fara aspectele legate de salarizare.
Adica:- clauze privind protectia muncii, raspunderea disciplinara a salariatilor, a femeilor gravide, timpul de lucru si timpul de odihna, perfectionarea profesionala...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv la nivel de ramura versus salarizare lia19 lia19 Dupa ce trebuie sa se ghideze o institutie care nu are contract colectiv de munca?Un anumit spor pe care-l solicita salariatii este prevazut in contractul ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca savy savy Daca firma are peste 21 de angajati atunci este oblibatoriu sa avem contract colectiv de munca ??? Si daca acest contract nu exista sau nu este respectat ce ar ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm si un raspuns neclar! costy79.ro costy79.ro In urma desfaceri contractului de munca prin aplicarea prevederilor OUG nr 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr 273/2006 privind finantele ... (vezi toată discuția)