Sotul debitor are bunuri?
Intr-un eventual proces poti cere beneficiu de discutiune ceea ce presupune ca respectivul creditor sa se indestuleze mai intai din bunurile debitorului.
Beneficiu de discutiune
Drept al unei persoane, numita fidejusor, care a garantat o obligatie a altei persoane
de a cere ca, in primul rand, creditorul sa se indrepte impotriva debitorului principal si, numai in masura in care creanta nu va putea fi realizata pe aceasta cale, sa poata fi actionat garantul. Deoarece instituirea garantiei este in interesul debitorului principal, reglementarea beneficiului de discutiune este pe deplin justificata.;)
;)
Citeste si asta
" potrivit art. 400 ind.1 din c.pr.civ. impartirea bunurilor comune , in conformitate cu art 33 alin2. Codul familiei poate fi ceruta si in cadrul contestatiei la executare silita.
Asadar, impartirea bunurilor comune la cererea creditorilor personali se poate face pe cale principala, cand acestia introduc cererea de chemare in judecata, sau pe cale incidentala, in cadrul contestatiei la executare silita. În vederea realizarii creantelor sale, creditorul personal poate cere luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor comune, caci indisponibilizarea provizorie a acestor bunuri nu este contrara prevederilro art. 33 C.fam,, care prohiba doar urmarirea bunurilor comune.
.....In cadrul judecarii contestatiei la executare , instanta poate sa decida si cu privire la impartirea bunurilor comune, in conformitate cu dispozitiile art. 36 c.fam.
Cererea de impartire poate fi facuta de catre sotul neurmarit sau de orice persoana interesata.
Prin aceasta impartire se determina ce anume bunuri revin sotului impotriva caruia nu exista titlu executor si trebuie sa fie scoase de sub urmarire si ce anume bunuri revin sotului debitor.
Impartirea bunurilor comune in cadrul contestatiei la executare poate fi partiala, privind numai bunurile supuse urmaririi, sau totala, privind bunurile care n-au fost supuse urmaririi."
...... Daca un creditor personal introduce actiune pentru impartirea bunurilor comune si nici unul din soti nu invoca beneficiul de discutie, atunci aceasta trebui ridicat din oficiu."
DECIZIE nr.429 din 13 septembrie 2005
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4001 din Codul de procedură civilă
Textul actului publicat în M.Of. nr. 893/6 oct. 2005