Sotul meu si-a deschis o firma acum cativa ani o firma, iar dupa 2-3 luni a angajat 2 persoane. Insa firma nu a mers asa cum am crezut noi ca o sa mearga si am acumulat datorii.Pentru ca nu aveam profit deloc nu aveam cum sa facem platile la sfarsit de luna pentru oamenii angajati, asa ca dupa alte cateva luni am incetat activitatea, dar nu am facut nici un demers. Acum am aflat ca avem o datorie de 60mil. si ca daca nu platim ne da pe mana politiei economice, noi nu mai locuim in tara de 3 ani. Va rog sa-mi spuneti si mie ce ni se poate intampla.
Daca nu sunteti in tara va trebui sa imputerniciti pe cineva sa se ocupe de rezolvarea problemelor pe care le are firma dvs. (avocat, jurist, etc).
Dupa parerea mea ordinea demersurilor pe care trebuie sa le faceti este urmatoarea ( unele dintre demersuri le puteti face si prin intermediul net-ului !)
- obtineti un certificat constatator de la ORC pentru a vedea care este starea firmei dvs. ( activa, inactiva fiscal ( OG 75/2001), dizolvare, ... );
- verificati pe site-ul anaf daca firma figureaza in procedura de executare silita (nu intoteauna aceasta verificare este relevanata de aceea este mai bine sa mergeti la organul fiscal de care apartine firma);
- solicitati de la fisc un certificat fiscal in care sa constatati care sunt datoriile (daca acestea sunt fata de fisc.) s-ar putea intampla ca ,si in situatia in care nu ati avut activitate ) firma neavand activitatea suspendata (conf. Legea nr.31/1990 rep.), sau in dizolvare sa datorati impoztul forfetar ( spre exemplu)... poate aveti si alte datorii , depinde cine s-a ocupat de contabiltatea firmei ( in sensul depunerii declaratiilor fiscale, etc)
NOTA:
Probabil ca firma a fost declarata inactiva fiscal dvs. nedepunand nici o declaratie ( 100,300,...) bilanturi , etc. de peste 3 ani.
ATENTIE:
Inactivitatea fiscala se inscrie in cazierul fiscal al firmei si in cazierul fiscal al administratorilor firmei.
Chestiunea cu "ne da pe mana politiei economice" este o copilarie !
Ar trebui sa va temeti mai tare de fisc decat de politie (politia este organul de cercetare penala, deci daca nu ati savarsit infractiuni nu aveti de ce sa va temeti)
Insa retineti ca daca astazi ( 20 iulie 2010 ) aveti o datorie la fisc de 60 mil lei ( mai mult ca sigur lei vechi) aceasta suma este purtatoare de dobanzi si penalitati care vor face ca in 3 ani sum sa se dubleze si asa mai departe...., din acest motiv e bine sa investiti pe cineva cu un mandat sa inchida firma.
In situatia in care nu aveti bani sa achitati datoriile exista si solutia solicitarii falimentului ( insolventei) firmei ! Solutie legala si aplicata pe scara larga in Romania zilelor noastre.
COMPLETARE:
Formularea "nu aveti bani" trebuie inteleasa in sensul ca firma nu mai dispune de posibilitati de achitare a datoriilor adica se afla intr-o stare de insolventa !