avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

buna ziua
locuiesc din 1978 intr-un imobil care era a socrilor mei.in 1980 a decedat socru,in 2002 sotul iar la 3 luni dupa sot tot in 2002 soacra.eu am ramas sa ma judec cu cei 2 copii ai socrilor pentru mostenire.eu am 2 copii care i-mi mostenesc sotul si toate drepturile lor le reprezint(mentionez copii sunt majori).
in 1970 socrii au fost sinistrati si au primit ajutor acest loc de casa pentru asi construii o casa .tot atunci cei 2 copii ai socrilor fiind casatoriti in 1970 au primit si ei loc pentru sinistrati ca sai ridice o casa . sotul nu a primit(nici un loc de casa) pe motiv ca nu era casatorit si ca trebuie sa locuiasca cu parintii .tot sotul a muncit sa construiasca casa cu parintii ceilalti frati ocupinduse cu casele lor.
in instanta dupa o expertiza sa stabilit ca trebuie sa le dau o suma de bani pentru casa si teren(terenul unde se afla casa )=-teren pe care nu exista un titlu de proprietate.
am spus in instanta acest lucru si sa sistat procesul pina se face titlu de proprietate .
cind am mers la prefectura mi sa dat de inteles ca i-mi vor face titlu de proprietate ca dupa un timp sa aflu ca se va face titlu de proprietate pe numele mostenitorilor(deci trebuind sa dau bani si pe terenul casei.
am cerut atunci printro cerere sa mi se elibereze toate actele pe care le-am depus la prefectura ,de atunci au trecut 40 zile iar azi jurista mia zis ca nu mi le va da ca titlu de proprietate trebuie sa se faca cu sau fara voia mea ,eu fiind nora si neavind nici un drept, insa toate actele care exista la prefectura toate originalele le au de la mine (nora)cred ca exista o intelegere cu ceilati doi copii ai socrilor.
1. dupa toate aceste intimplate pot sa deschid eu un proces de uzucapiune ?
2. are dreptul prefectura sa-mi retina toate actele originale pe care le-am avut si le-am solicitat inapoi?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Stefania M , utilizator 19:41, 21 Iulie 2010
Datele pe care le oferiti dvs. sunt insuficiente pentru a va da un raspuns clar.
Nu ati precizat daca s-a dezbatut mostenirea dupa socru, dupa sot........ Intrucat soacra a decedat in anul 2002, nu puteti uzita de calea uzucapiunii, mai ales ca exista si un proces pe rol in momentul de fata, deci posesia nu este una neintrerupta. Mai mult decat atat, nu reiese cine a locuit in acel imobil, dvs singura, dvs. cu copii....
Din ceea ce ati scris dvs. reiese ca socrii dvs au 3 copii, sotul dvs. si alti doi frati. Mostenirea se va imparti la cati copiii sunt, deci la trei, pe capete, in situatia in care nu s-au intocmit pana acum nici un fel de acte notariale.
Pentru sotul dvs. vor veni la mostenire cei 2 copii ai dvs. Daca doriti sa ramaneti cu intreg imobilul va trebui sa platiti sulta celorlalti 2 frati, adica partea care li se cuvine prin lege. In situatia in care sotul a avut o contributie majora la ridicarea imobilul va trebui sa dovediti acest lucru in fata instantei pe baza de inscrisuri, expertize etc.
Nu puteti obtine dvs. titlu de proprietate, ci doar mostenitorii, dvs. nu aveti calitate intrucat nu este un bun comun realizat cu sotul dvs. in timpul casatoriei, cota parte din imobil reprezentand un bun propriu de care vor beneficia copii.
Mostenirile sau dezbatut dupa socru 1980 cind sotul traia .
Dupa sot sa dezbatut mostenirea pe care el o mostenise de la socru si apoi dupa soacra .Neintelegerile cu ceilati frati ai sotului au deschis un dosar la judecatorie.
In acel imobil a locuit socrii sotul eu si copii.Fiecare decedat pina la data decesului ,fica din 1978pina in 2001 iar eu cu baitul(1980) inca locuim la acel imobil.
Ceilati 2 copii ai socrilor nu au locuit niciodata in acest imobil .Exista acte doveditoare pentru imbunatatirii si o expertiza din care rezulta ca trebuie sa le dau bani pe casa si teren.ce ma nemutumeste e ca nu a existat titlu de proprietate de pamintl casei fiind inca a primariei si totusi trebuie sa dau banii.cind am solicitat titlu de proprietate exact cum ati spus si dvs -se va face mostenitorilor.
si totusi eu sau macar copii de ce nu au drept pe acest pamint fara ceilalti 2 pentru ca tatal lor nu a primit in 1970 pamint pentru sinistrati asa cum a primit ceilati 2.de ce acum prefectura se foloseste de actele pe care le aveam doar eu si nici un alt mostenitor pentru a impartii pamintul caseii mai ales ca shita casastrala e facuta pe numele meu si platita de mine , nici macar instanta cind mi-a solicitat actele in original nu mi lea oprit si le opreste prefectura de ce ? cind eu le solicit inapoi?

Intelg asadar ca toate mostenirile au fost dezbatute. Dupa socru, dupa sot si ultima dupa soacra. Dupa socru au venit la mostenire copii dumnealui si sotia sa, in viata la acel moment. Dupa sotul dvs. ati venit dvs. si copii (3/4 copii si 1/4 dvs. din cota ce a revenit sotului din imobilul respectiv). Dupa soacra au venit la mostenire copii ramasi in viata si din partea sotului dvs. au venit copii.
Faptul ca dvs. ati locuit in acel imobil, iar ceilalti doi copii ai socrilor nu, nu va transforma pe dvs. si copii dvs. in proprietari unici ai imobilului. Acest imobil (casa si terenul aferent) reprezinta o mostenire, dezbaterea acesteia fiind una de natura legala.
Asa cum v-am precizat anterior, pentru ca dvs si copii dvs sa deveniti unici proprietari ai imobilului trebuie sa platiti sulta celorlalti doi copii ai socrilor, conform cotelor stabilite de lege. Se poate calcula un evental spor de valoare pe care l-ati adus imobilului in timp pentru a obtine o deducere, lucru care trebuie dovedit.
Instanta de judecata nu va va retine niciodata acte in original. Solicitarea instantei de a prezenta actele in original a venit probabil ca urmarea a necesitatii de a costata ca inscrisurile depuse la dosar sunt copii dupa acte veritabile.
Nu inteleg exact ce acte detineti dvs in momentul de fata si le-ati inaintat la primarie, unde v-au fost retinute pentru intocmirea titlului de proprietate si cum de schita cadastrala e facuta pe numele dvs.
BUNA ZIUA
Actele pe care le am;autorizatia de constructie si decizia de constructie a socrului in original ,schita cadastrala care e facuta pe numele soacrei dar cu dovezi ca am platito eu deoarece ea era decedata de 6 luni sunt singurile acte care exista pe acest imobil,decedatii nu au solicitat niciodata acte de proprietae prin notar.Toate aceste acte sun la mine pentru ca am locuit cu socrii i-am intretinut ,i-am ingropat iar ceilati 2 copii au venit decit dupa deces .
Stiu ca trebuie sa dau sulte celor 2 copii ,supararea mea este ca am depus aceste acte la primarie iar primaria la prefectura cu cerere daca pot scoate titlu de proprietate pe numele meu .Daca tot nu am dreptul de ce mi s-a raspuns ca nu am dreptul si sa-mi imineze actele inapoi.Am cerere de pe 40zile pentru inapoierea actelor iar doamna jurista refuza sa mi le inapoieze.Dumnealor (prefectura )nici nu mai recunoaste ca a primit aceste acte de la mine deoarece intre timp cei 2 mostenitori au fost anuntati si au depus dupa mine cerere de titlu de proprietate folosinduse de actele pe care le detineam in original si unind cererea mea cu a lor facind un dosar.
Fara semnatura celor doi copii ai mei poate prefectura emite un titlu de proprietate?mentionez ca nici acte de identitate ale copiilor mei nu se afla la dosar. va multumesc
Dupa cum mentionati si dvs. actele pe care le detineti sunt: autorizatie de constructie, decizie de constructie, schita cadastrala, toate pe numele proprietarilor initiali. Dvs. nu detineti decat o chitanta care atesta ca ati platit taxa pentru intocmirea schitei cadastrale. Acesta chitanta nu are valoarea unui inscris care sa va ateste pe dvs. ca si proprietara, ci doar faptul ca ati achitat plata unor servicii efecuate de un topometrist.
Inscrisurile de care faceti dvs vorbire, respectiv autorizatie, decizie, schita etc. nu sunt incrisurile dvs. personale. Dvs. le-ati depus pentru un scop (emitere titlu de proprietate), dar asta nu inseamna ca sunt ale dvs. Dvs. doar le-ati detinut in virtutea faptului ca ati locuit impreuna cu socrii. Nu are cum sa va fie eliberat titlu de proprietate pe numele dvs. v-am spus, el va fi eliberat pe numele mostenitorilor.
Cererea dvs. a fost conexata cu cererea celorlati doi frati pentru ca are acelasi obiect. Evident ca pentru emiterea unui titlu de proprietate in situatia avuta de fata trebuie chemati si ceilati 2 mostenitori. Dvs. aveati datoria de a-i instiinta personal asupra acestui lucru, dar daca nu ati facut acest lucru ei au fost anuntati de catre autoritatile competente.
Pe titlul de proprietate vor figura si cei doi copii ai dvs., intrucat au calitate de mostenitori.
Cel mai indicat ar fi sa luati legatura, in mod amiabil, atat cu cei doi frati ai sotului cat si cu cei in drept a emite titlu de proprietate in vederea completarii dosarului cu inscrisurile necesare pentru o solutionare cat mai urgenta a problemei (emiterea titlului de proprietate).
De vreme ce ati spus ca a fost dezbatuta mostenirea atat dupa socru cat si dupa sot ar trebui sa detineti certificate de mostenitor, acestea fiind inscrisuri deosebit de importante pentru emiterea titlului de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegere cu parintele, stres emotional... nykk nykk Buna ziua! Problema mea se prezinta astfel: socrii mei sunt divortati legal din 1996, dar nici in prezent nu au facu partaj. Socrul s-a mutat la amanta ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor!!!!!!! meli.alba meli.alba buna ziua,am si eu o problema si sper ca ma ve-ti putea ajuta cu un sfat. M-am casatorit recent,stau in casa socrilor,pana pot sa mi iau o locuinta,dar a ... (vezi toată discuția)
Vaduva Fapanuputapa Fapanuputapa problema mea este urmatoarea;am fost casatorita timp de 30 de ani cu sotul meu dar din nefericire nu am putut avea copii si tot din nefericire sotul meu a ... (vezi toată discuția)