Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in situatia urmatoare:
-dupa decesul tatalui meu am dezbatut mostenirea si a rezultat urmatoarele-mama detine 1/2 din casa, iar pt. cealalta jumatate, mama 2/8, sora mea 3/8 si eu 3/8.
Curtea este a mamei prin titlu de proprietate, iar eu impreuna cu sotia si fiul nostru locuim in casa impreuna cu mama de peste 20 ani, timp in care am construit mai multe anexe, precum si inbunatatiri la locuinta pe care le pot dovedi cu facturi, chitante, precum si martori.
Relatiile intre mine si mama s-au deteriorat si doreste ca eu sa nu mai locuiesc acolo, insa eu nu detin alta locuinta si tot ce a insemnat intretinerea casei a fost sustinuta de catre mine si sotie in tot acest timp, mama avand venituri mici.
Sfatuiti-ma cum sa procedez si daca incep actiunea de iesire din indiviziune ce sanse am sa pot locui in partea de casa ce imi revine.
Buna ziua !
Cea mai buna solutie ar fi sa va intelegeti cu mama , mai lasati de la dvs. pt ca altfel o sa cheltuiti bani si timp si nervi si s-ar putea sa nu mai faceti nimic . Ganditi la rece o solutie amiabila , tinand cont de cota dvs. de mostenire si de constructiile edificate cel mai probabil fara autorizatie de constructie .
Multumesc de sfat, insa va mai rog sa-mi spuneti daca totusi decid sa parasesc locuinta toate acele investitii precum si cheltuielile de intretinere ale gospodariei pe care le pot dovedi fie cu acte, fie cu martori le pot recupera prin iesirea din indiviziune
buna ziua .
daca imobilul respectiv este comod partajabil in natura, instanta poate decide ca puteti locui in continuare in casa respectiva.
asta presupune ca imobilul are doua iesiri de exemplu, doua bai, doua bucatarii, in sensul ca exista posibilitatea reala ca doua familii sa poata locui in acel imobil .
avand in vedere faptul ca mama dvs. detine cota cea mai mare din imobil, s-ar putea ca instanta sa i-l atribuie dansei , cu obligatia de a va despagubi .
solutia ar fi sa gasiti o cale de impacare totusi ..
multumesc de recomandare, mi-as dori lucru acesta deoarece noi folosim o alta bucatarie, singurul lucru comun este baia pe care eu i-am dat ac. utilitate, insa este in incinta casei.
As dori sa-mi spuneti pentru iesirea din indiviziune daca intiez eu actiunea, care sunt costurile orientative(casa este la tara).