avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre dobandirea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre dobandirea dreptului de proprietate

Buna seara,
Proprietatea socrilor mei, dintre care numai soacra este in viata, compusa din teren si casa, este detinuta in baza unui certificat de mostenitor astfel: soacra in proportie de 10/16, sotia mea si fratele acesteia, in proportie de cate 3/16 fiecare.
Ne-am propus sa facem o extindere si modernizare a locuintei in discutie, cheltuielile ocazionate de acest demers urmand sa fie suportate in parti egale numai de catre mine, sotia mea, fratele ei, cumnata.
Potrivit reglementarilor in vigore, respectiv prevederile legii 50/1991, Autorizatia de construire si toate documentele ce se vor intocmi decurgand din aceasta, se vor emite numai pe numele persoanelor care au "un drept real asupra imobilului", adica sotia, fratele si soacra. Solutia cea mai simpla pentru solutionarea problemei pe care o expun, ar fi ca Autorizatia de construire sa fie emisa pe numele celor care construiesc (investesc), insa asa cum sunt formulate prevederile legii 50/1991 ar trebui ca printr-un act cu valoare juridica sa dovedesc ca am un drept real asupra imobilului, ceea ce nu stiu daca este posibil. Fac precizarea ca nu doresc sa am vreun drept, prezent si/sau viitor, separat de sotie.
Cu amabilitatea dvs. recunoscuta, va rog sa ma sfatuiti care ar trebui sa fie demersurile si actele care ar trebui incheiate, astfel incat dupa terminarea lucrarilor si actualizarea cadastrului, sa figurez si eu, impreuna cu sotia, ca si proprietari ai unei parti din cladire si in ce proportie s-ar putea stabili?
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
ContSters193635, utilizator
Cel mai recent răspuns: Stefania M , utilizator 17:31, 17 Februarie 2011
Cel mai bine ar fi sa face-ti o conventie intre familia D-voastra, a cumnatului si mama soacra in care sa descrieti ceea ce intentionati sa faceti, sa se mentioneze ca toti actualii proprietari sunt de acord, si eventual modul in care veti folosi ulterior imobilul
In situatia in care veti construi, bineinteles cotele de proprietate raman aceleasi. Ulterior obtinerii autorizatiilor de construire( care ar fi bine sa fie pe numele celor care construiesc) si finalizarii constructiei, se pot intabula in cartea funciara si alte persoane, conditia fiind aceea ca proprietarii tabulari sa dea declaratie notariala cu privire la dreptul de coproprietate( soacra, respectiv sotiile sa fie de acord sa primiti o cota parte din noua constructie ca si bun dobandit in timpul casatoriei - drept constructie) .
Astfel fiind imobilul in coindiviziune, se poate realiza ulterior o iesire din indiviziune, imobilul putand fi partajat conform cotelor parti detinute de fiecare familie.
Proportiile se pot stabili in baza intelegerii coproprietarilor. Iar in caz de litigiu prin evaluare.
In momentul de fata, dvs., separat de sotie nu aveti drept asupra terenului pe care este amplasata casa, intrucat este un bun mostenit, nefiind bun comun (realizat in timpul casatoriei). Deocamdata nici asupra casei nu aveti nici un drept intrucat, asa cum ati precizat ea este detinuta in proportii diferite de actualii proprietari (sotia, fratele acesteia si soacra).
Exista mai multe variante pe care ar trebui sa le luati in calcul inainte sa efectuati o investitie.
In primul rand ar trebui efectuata iesirea din indiviziune, pentru a sti fiecare ce detine in concret. In momentul de fata fiecare din proprietarii mentionati detine o cota parte, idela si abstracta (10/16, 3/16), insa nimeni nu are delimitat nimic in concret. In urma iesirii din indiviziune, sotia dvs. va avea 3/16 din imobil (casa + teren).
Daca incepeti sa construiti in varianta acesta, adica exact pe terenul detinut de sotia dvs., veti avea dreptul numai asupra a ceea ce reprezinta 1/2 din contributia la realizarea extinderii imobilului (a casei), fara a avea drept si asupra terenului.
Daca incepeti sa contruiti inainte de iesirea din indiziune impreuna cu sotia si fratele, situatia va fi mai complicata cand se va face succesiunea dupa soacra.
O alta varianta ar fi aceea ca dupa iesirea din indiviziune soacra dvs. sa faca acte de vanzare-cumparare a partii detinute din imobil catre dvs si sotie (o varianta), catre sotie si fratele ei (o alta varianta, in proportie similara cu ceea ce se va primi la mostenire dupa lege, adica imobilul va apartine 1/2 sotiei si 1/2/ fratelui), iar variantele ar putea continua.
Daca ar face acte de vanzare - cumparare pe numele dvs si al sotiei, atunci si dvs. veti avea dreptul la 1/2 din ceea ce va vinde soacra (inclusiv terenul).
Varianta cea mai convenabila ar fi iesirea din indiviziune, urmata de vanzare-cumparare efectuata de soacra pe numele copiilor (eventula sa fie cuprinsi in acte si nora, respectiv dvs. in calitate de ginere). Astfel, aveti siguranta unei investitii bine delimitate, mai precis fiecare stie pe ce sta si cat detine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrare imobil ContSters193759 ContSters193759 Un teren este detinut in indiviziune de 3 persoane (mama si 2 copii), pe acesta se va realiza o casa de catre cei doi copii, mama urmand sa locuiasca in partea ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral SANTIER SANTIER Buna ziua! AM rugamintea de a ma sprijini cu o informatie in ceea ce priveste urmatorul aspect: Sotia mea mai are inca 2 frati (ei sunt in total 3 ... (vezi toată discuția)
Succesiune blonzi blonzi Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din ... (vezi toată discuția)