blonzi a scris:
a murit socrul meu
Ei sunt patru frati si mama soacra
Socrul meu are
- un apartament (cel care ma intereseaza)
- si mai are prin testament lasat de mama lui doua camere la Eroilor intr-o casa nationalizata - si o casa la tara undeva pe langa Buzau.
Tot ce vreau e sa fac acte in care sa semneze mama soacra si cu surorile ca imi cedeaza mie partea lor de fapt sotiei mele...
Vreau sa stiu cata partea o sa am eu daca imi cedeaza partea soacra si cumnatele si ce partea va avea cumnatu care nu este de acord ...
Primul pas (fara de care putem discuta doar teoretic) este dezbaterea succesiunii.
Dupa obtinerea certificatului de mostenitor, adica dupa ce vor putea dovedi ca
AU ceea ce ar vrea sa
DEA ( fara el au doar ipotetic, au doar coada ursului din padure) atunci s-ar putea discuta concret si
CUI (dvs. sau sotiei dvs.) ar putea sa dea,
CE ar putea sa dea fiecare si
PRIN CE ACT ar putea sa dea.
Sotiei dvs. (mostenitoare, dupa acceptarea succesiunii) ar putea sa i se "cedeze" prin act de
partaj. / iesire din indiviziune (sau mai pe romaneste: noi, mostenitorii, avem impreuna o "gramada"/universalitate - eu
iau/primesc apartamentul, tu
iei casa de la tara, el
ia casa din Eroilor si reglam diferentele de valoare, respectiv dam niste bani/sulta cui n-a luat nimic ori a luat prea putin. Cam asta ar insemna, in esenta, un partaj.).
Dvs. (pentru ca nu sunteti ruda cu mortul) nu veti avea nicio parte. Dar ar putea sa va vanda/doneze/etc. cineva (mostenitor) cota lui parte. Este
posibila si varianta asta, dar trebuie analizat cat este de
buna sau rea in context (in situatia de fapt pe care ati descris-o in linii mari, cu acel cumnat care ...o tine pe-a lui).
Cotele succesorale sunt:
- 1/4 (
4/16) din masa succesorala pentru mama soacra
- 3/4:4 =
3/16 din masa succesoarala pentru fiecare dintre cei 4 copii ai mortului.
Deci cumnatul (la fel si sotia dvs.) are 3/16 din masa succesorala.
Dar in masa succesorala poate sa intre
- apartamentul TOT, daca era numai al mortului
- sau JUMATATE din apartament, daca cealalta jumatate era a mamei soacre (daca acest apartament a fost cumparat impreuna in timpul casatoriei de catre cei doi soti, atunci mama soacra
are deja o jumatate de apartament si
ramane cu ceea ce are. Iar mostenitorii,
inclusiv mama soacra, primesc in cotele de mai sus doar din ceea ce avea mortul).
Si atunci cumnatul (si sotia dvs.) ar putea sa aiba.
- 3/16 din apartament
- sau 3/16 din jumatate de apartament.
V-am ametit deja? Inseamna ca aveti nevoie de mai multe explicatii decat se pot scrie pe un forum.