Un teren este detinut in indiviziune de 3 persoane (mama si 2 copii), pe acesta se va realiza o casa de catre cei doi copii, mama urmand sa locuiasca in partea de casa a unuia dintre ei.
Dupa finalizarea casei se va face dezlipirea (dezmembrarea) imobilului (teren + casa construita), astfel incat in urma dezmembrarii sa rezulte doua imobile, compuse din partea din casa si teren. Casa se va imparti egal intre cei doi copii (care vor fi titulari ai autorizatiei de construire si vor incheia actul de receptie).
In situatia data, care sunt posibilitatile de dezmembrare a terenului, avand in vedere ca acesta este detinut in indiviziune si in proportii de 10/16 (mama) si cate 3/16 copii?
Se poate face numai dezmembrarea constructiei, pentru ca locuintele rezultate sa functioneze independent?
constructia se "apartamenteaza" = doua apartamente cu parti comune: peretii, fundatia acoperisul instalatiile.... iar terenul aferent constructiei nu se poate parcela/ dezmembra. Acest teren aferent = terenul de sub constructie+trotuar protectie in jurul constructiei si/sau acces.
deci se fac 4parcele: teren aferent constructiei , cate o parcela pt copii, si una mama.
Suprafata totala a terenului fiind de circa 150 m.p. solutia parcelarii nu popate fi aplicabila. Daca mama ar dona in parti egale copiilor partea sa de teren, se poate face si dezmembrarea terenului?
daca in afara terenului "aferent constructiei" cel de sub cladire (si pe care veti fi proprietari in cote parti) exista teren pe care doriti sa il parcelati puteti alege la notar o varianta :
- faceti doua parcele pe care raman proprietari mama si un copil cu cotele corespunzatoare (adica nu mai faceti un act de donatie in plus) sau
- mama doneaza in parti egale...
sau gasiti un arhitect care nu va face o constructie pentru 2 ci un duplex (doua case lipite) este important cum puteti nota ulterior construirii in CF constructia/constructiile. (arhitectul, notarul si autorizatul in cadastru pe care va trebui sa il contactati ar trebui sa va explice)
Mergeti la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara si contactati un topograf (trebuie sa aiba datele de contact ale tuturor topografilor autorizati) care sa vina la fata locului si sa vada exact cum stau lucrurile. Numai asa se pot da sfaturi. Daca nu s-a obtinut inca o autorizatie de construire ar trebui sa va ganditi la varianta de a face 2 case "in oglida" care sa aiba fiecare "independenta" sa. Este de preferat astfel pentru a se putea face dezmembrarea si a terenului si a constructiile ulterior, pentru ca altfel terenul de sub casa (daca este doar una singura) nu va putea fi dezmembrat iar constructia va fi doar apartamentata.
Ideea este ca pe o parcela si asa destul de mica nu stiu cum veti dezmembra.
Se poate construi asa cum este terenul, apoi se face apartamentarea constructiei si toti coindivizarii isi pot imparti intre ei unitatile individuale rezultate iar mama isi poate dona cotele cui doreste si isi poate rezerva uzufruct sau habitatie daca doreste. In cazul acestei ultime variante, va fi urmatoarea situatie: pentru teren mama 10/16 si fiecare copil 3/16; pentru constructii daca autorizatia se va obtine doar pe numele copiilor, mama nu va avea nici un drept de proprietate. Copiii construiesc, apartamenteaza si cand fac actul notarial de apartamentare fac si partajul, fiecare pastrand doar unitatile individuale pe care le doresc. Copilul care o ia pe mama cu el va face un act notarial pentru constituirea dreptului de uzufruct sau de habitatie viagera.
Ordin prefect
ioanador2006
Buna ziua , ieri am primit de la Institutia Prefectului ordinul de punere in posesie pentru o cota parte din gradina aferenta casei . Cealalta cota parte din ... (vezi toată discuția)