avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract nerespectat /////
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract nerespectat /////

Salutare
Am o problema, si intotdeauna cand v-am cerut ajutorul acesta a venit prompt din partea voastra, si va multumesc din nou pentru sfaturi.
Iata care este problema.
O casa formata din 5 camere a fost impartita prin hotarare judecatoreasca, definitiva, in doua apartamente, fiecare apartinand la 2 proprietari diferiti.
Aparatmentul 1 format din camerele 1, 2 si o 2/3 din camera 3, mi-a fost vandut prin contract autentic la notar.
Apartamentul 2 format din camerele 4, 5 si 1/3 din camera 3 ( 1/3 din camera 3 reprezinta 9 mp ), a revenit la doi soti, care aveau 5 copii.
Intre timp sotul a decedat, iar sotia supravietuitoare si copii nu au realizat succesiunea pentru stabilirea cotei fiecarui mostenitor si eventual partajul ap. 2.
In urma unor intelegeri, initial am incheiat cu sotia supravietuitoare un antecontract – pt cei 9 mp din camera 3, iar ulterior un antecontract si cu cei 5 copii tot pt aceasi suprafata de 9 mp. Urma in 6 luni de zile, dupa ce acestia realizau succesiunea si partajul, sa vina sa incheiem la notar act autentic pt suprafata de mai sus.
Ulterior , la foarte scurt timp, sotia supravietuitoare a vandut tot ap. nr 2, inclusiv cei 9 mp, unei terte persoane printr-un alt antecontract. Noua proprietara printr-un proces de prestatie tabulara si succesiune s-a intabulat in cartea funciara, asupra cotei apartinand sotiei
Am aflat despre acest lucru recent cu ocazia inscrierii antecontractului meu in respectivul CF.
Acum noua proprietara a inaintat un proces de partaj, chemand in judecta pe cei 5 copii. Sotia afirma ca ea nu ar fi vandut cei 9 mp care mi I-a vandut si mie prin antecontract, dar acest lucru nu se deduce din antecontractul incheiat cu terta persoana, unde se precizeaza clar ca se vinde toata cota ei, aferenta apartamentului nr 2 format din camerele mai sus mentionate
Ce pot face acum ca sa dobandesc proprietatea asupra cei 9 mp, pt care am dat arvuna si la sotie si la copii?


Cel mai recent răspuns: dum_ioana , utilizator 14:25, 18 August 2007
daca in momentul de fata apartamentulsau cei 9 mp nu sunt vanduti prin ctr de vanzare-cumparare autentic, se poate introduce actiune in instanta pentru obligarea sotiei si a copiilor sa incheie acest contract.
daca apartamentul este vandut deja celeilalte persoane,prin contract si nu prin antecontract, nu se mai poate face decat o actiune in pretentii pentru restituirea arvunei si a eventualelor prejudicii produse prin nerespectarea antecontractului incheiat, eventual dobanda.
atattimp cat nu este incheiat un contract autentic de vanzare-cumparare nu conteaza cine si pentru ce si cand inscrie in cartea funciara un antecontract de vanzare-cumparare.
Respectiva parte de camera s-a vandut si fata de tert tot prin antecontract, incheiat in de catre avocat, insa hotararea judecatoreasca, de prestatie tabulara, tine loc de act apt de intabulare.
In baza sentintei s-a intabulat in locul sotiei, fiind acum coproprietar cu cei 5 copii. Acum a inaintat si proces de partaj.
S-a pornesc si eu proces impotriva ei si a copiilor , pt ca sentinta sa tina loc de act apt de intabulare...pt ca nu prea pot sa-i aduc pe toti la notar sa semneze actul autentic.. foarte greu i-am prins pe toti...si antecontractul l-au semnat cu randul....nu s-au adunat toti deodata.
Sau , sa intervin in procesul de partaj, fiind in interesul meu ca cei 9 mp sa cada , la partaj , in lotul copiiilor? Dupa aceea sa-i oblig prin instanta
Pe mama o pot urmari sa obtin dublul arvunei...dat nu prea are bani.( nu lucreaza )..ca sa am ce executa... asa ca nu rezolv nimic. mie imi trebuie restul din camera...pt ca cea mai mare parte este a mea
una este antecontractul si alta este contractul. daca nu s-a incheiat decat un antecontract, intabulat sau nu, nu s-a asumat de catre cumparator decat o obligatie de a incheia in viitor un contract. nu poti interveni in actiunea deja existenta deoarece esti tert fata de antecontractul incheiat de respectivele parti. daca nu s-a incheiat decat antecontract, bunul, respectiv cei 9 mp, nu s-au vandut practic. de aceea am spus sa se faca o actiune prin care partile sa fie obligate sa incheie un contract de vanzare-cumparare cu tine sau sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Ok...am inteles problema cu antecontractul, care presupune doar obligatia de a vinde ulterior si de a incheia un act autentic pt intabulare...in caz contrar e necesar o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act de vanzare - cumparare
Actiunea o voi indrepta doar impotriva copiilor sau si impotriva sotiei? Cu ambii am incheiat antecontract.... dar in CF, acum, in locul sotiei apare noul proprietar
Totusi dupa ce pornesc o astfel de actiune, nu este indicat sa intervin in cadrul partajului ( interventie in nume propriu ) pentru ca cei 9 mp sa cada in lotul copiilor, pt ca nu-mi sunt necesari oricare alti 9 mp, ci doar restul de 1 / 3 din camera 3. Pt ca daca la partaj, prin hotarare, le sunt atribuite copiilor alta camera...nu am rezolvat nimic
daca in CF apare in locul sotiei celalalt cumparator, inseamna ca s-a incheiat un contract si ca s-a facut si succesiunea ca altfel sotia nu putea vinde si cumparatorul nu se putea inscris in CF. Poate s-a inscris doar cu antecontractul, cu promisiunea de a-i vinde lui dupa succesiune.
daca introduci actiune care sa tina loc de ctr de v-c, ii chemi in judecata si pe copii si pe sotie, ca ai incheiat cu toti antectr,nu ai treaba cu alte antectr incheiate de sotie ulterior.
poti interveni si in procesul de succesiune dar s-ar putea sa-ti respinga cererea.
actiunea ta e mai importanta daca ai prevazut sa-ti dea dublul arvunei in cazul neincheierii ctr de v-c deoarece atattimp cat copiii si soptia n-au incheiat ctr de v-c cu celalalt cumparator,se pot speria de arvuna si sa incheie cu tine.

Alte discuții în legătură

Se poate face o vanzare cumparare pe un teren care se afla sub incidenta legii 247/2005? ioanal2000 ioanal2000 Buna ziua As dori un sfat. Doresc sa cumpar o casa cu teren la tara. Vanzatorii sunt copii proprietarei care este decedata. Titlul de proprietate nu exista ... (vezi toată discuția)
Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare teren Unchiul meu (fratele bunicii) a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, care la aceea data era proprietatea strabunicii(decedate) ptr. ca nu ... (vezi toată discuția)