avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pot factura pe PFA daca intru in concediu ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pot factura pe PFA daca intru in concediu pre/postnatal si apoi CIC?

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu o informatie - sunt PFA din aprilie 2009, sunt insarcinata in luna a 7-a acum si vreau sa intru in concediu prenatal. Am toate taxele platite la zi (impozit pe proift, pensii, CAS, 0,85% indemnizatia pt concedii), contributie de minim un an inainte de nasterea copilului, deci ar trebui sa beneficiez fara probleme de indemnizatia de maternitate si de crestere a copilului.

Intrebarea mea este daca pe perioada pre/postnatal si CIC eu pot continua sa facturez servicii conform contractelor incheiate sau sunt obligata sa imi suspend activitatea? De asemenea, daca voi fi nevoita sa imi suspend activitatea, va trebui sa imi mai platesc taxele conform deciziei de impunere, chiar daca eu pentru lunile respective nu mai realizez venituri?

Va multumesc frumos!
Andreea
Cel mai recent răspuns: andeiusa@yahoo.com , utilizator 19:31, 21 Iulie 2010
Va trebui sa suspendati activitatea PFA. Nu se mai vor plati taxele de la data suspendarii activitatii.
@andreiusa:
- pe perioada concediului pre si post natal (de maternitate) se pot emite facturi ca PFA. Veniturile luate in calcul pentru CIC sunt insa numai pe cele 12 luni ANTERIOARE nasterii copilului, asadar mai bine facturezi inainte de nastere (eventual prestezi munca dupa nastere, asta daca te va lasa bebe).

- pe perioada CIC trebuie suspendata activitatea ca PFA - vezi OUG 148/2005, modificata, art. 12, alin. (2)

(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sanatate multa, nastere usoara!

Va multumesc mult de tot pentru informatii si urari!

Andreea Cristea


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Help.... ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca sunt pfa si am si cim, in perioada cat am concediu pre si postnatal mai pot emite factura pe PFA ( cim-ul va si ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil delfinut delfinut buna ziua, imi cer scuze daca s-a mai raspuns la aceasta problema insa as vrea un raspuns cat mai actual. Astfel: - partenera mea va naste la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)