avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce ma sfatuiti sa fac?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce ma sfatuiti sa fac?

Buna ziua!
Situatia mea se prezinta in felul urmator: Un batran detine 2 apartamente situate int-un imobil (casa). Exista scara comuna, intrari separate, cadastru separat pentru cele 2 apartamente.
Eu am locuit mai multi ani cu batranul timp in care am avut grija de el si dupa deces am suportat toate cheltuielile legate de inmormantare. Inainte de a muri, batranul mi-a facut un testament pe unul dintre apartamente. Batranul era vaduv si nu a avut copii, iar parintii decedati. Exista nepoti din frate care nu se inteleg intre ei si din cauza aceasta nu au deschis succesiunea pentru cealalta masa succesorala .
Eu am deschis succesiunea la notar care mi-a eliberat certificat de mostenitor, am trecut pe rol la Administratia financiara si am intabulat apartamentul pe numele meu. In scurt timp as dori sa vand.
Acum nepotii dupa frate ai batranului incearca sa ma dea afara din apartament, ma ameninta ca imi ataca testamentul si vor anula certificatul de mostenitor, ca-l vor scoate nebun pe batran. Eu am martori care vor declara ca batranul era sanatos mintal si ca am avut grija de el.
Cum pot rezolva eu situatia? Au dreptul de a contesta testamentul daca nu sunt mostenitori rezervatari? Exista un termen de contestare a unui testament? Daca voi vinde acum exista riscul de a ma chema in instanta iar cumparatorul sa ma considere de rea credinta?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:13, 31 Iulie 2010
buna ziua .
in principiu, doar mostenitorii rezervatari pot invoca reductiunea liberalitatilor excesive.
testamentul poate fi atacat doar in termen de trei ani de la decesul defunctului .

daca au trecut trei ani de la decesul defunctului , dvs. puteti invoca exceptia prescriptiei extinctive in instanta .
puteti vinde daca imobilul este intabulat pe numele dvs. , fara nici o problema .
Va multumesc pentru raspuns! Nu au trecut 3 ani de la decesul batranului. In cazul in care vand si ulterior ma cheama in instanta ce se va intampla? Cel care a cumparat de la mine va fi si el chemat? Ma iertati ca pun atatea intrebari, dar sunt o persoana corecta si nu vreau sa dau tepe. Mai bine pun raul inainte si sa iau in calcul toate variantele.
daca nepotii nu au investit inca instanta de judecata cu o actiune in contra dvs. , in calitate de mostenitor legatar , dvs. aveti dreptul sa dispuneti cum doriti de bunurile mostenite .
nu puteati vinde in situatia in care ar exista deja pe rol un proces intentat de nepoti impotriva dvs., si de asemenea daca s-ar fi inscris in CF interdictia dvs. de a instraina imobilul mostenit.
Va multumesc si permiteti-mi o ultima intrebare: Daca vand si ma vor chema in instanta, cumparatorul va fi afectat cu ceva? Va fi amestecat si el sau totul se va judeca intremine si ei?
Conform principiului de drept Resolutio jure dantis resolvitur jus accipientis, anularea actului initial primar atrage anularea si actului subsecvent, urmator, datorita legaturii sale cu primul.
Dar, de la acest principiu exista si exceptii, printre care si cazul subdobanditorului de buna-credinta si cu titlu oneros al unui imobil, deci cumparatorul nu va avea de suferit daca este de buna-credinta ( ceea ce e de presupus, pt ca deocamdata si dvs. si un eventual cumparator nu aveti nici o indoiala ca sunteti proprietar de drept, neexistand nici un litigiu).

Daca nepotii ataca testamentul si obtin anularea ( desi ma indoiesc) va trebui sa aduceti la masa succesorala contravaloarea imobilului.

De mentionat ca, daca exista motive de nulitate absoluta, actiunea e imprescriptibila, va pot da in judecata oricand, nu doar in termen de 3 ani. Asta nu inseamna ca vor avea automat castig de cauza.

Deocamdata sunteti de buna-credinta, puteti dispune cum doriti de bunul respectiv.

Alte discuții în legătură

Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)
Atacare testament AnnaMaria23 AnnaMaria23 Poate fi atacat testamentul facut la notar, acum 5 ani, mentionez ca nu a fost cerut act medical. Imobilul a fost lasat unei familii fara a exista grad de ... (vezi toată discuția)
Vanzare inainte de incheierea succesiunii. se poate? f3g4zuzu f3g4zuzu Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema: In urma unui testament am devenit legatar cu titlu particular pe un apartament. Urmeaza sa mi se ... (vezi toată discuția)