Regula generala potrivit art. 7 alin. 1 "prescriptia incepe sa curga de la data cand se naste dreptul la actiune...", iar potrivit art. 1886 Cod civil : "nici o prescriptie nu poate incepe a curge mai inainte de a se naste actiunea supusa acestui mod de stingere". In concluzie, regula generala, este aceasta :prescriptia incepe sa curga la data nasterii dreptului la actiune.
Regulile speciale privind inceputul prescriptiei dreptului la actiune :
-pentru pur si simplu, prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data nasterii raportului juridic ( art. 7, alin. 2 din Decretul 167 / 1958 )
-pentru dreptul afectat de un termen suspensiv ori de o conditie suspensiva, prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data implinirii termenului ori realizarii conditiei ( art. 7 alin 3 din Decretul 167 / 1958 )
-in cazul actiunii in raspundere pentru paguba cauzata prin fapta ilicita si in cazurile asimilate, prescriptia incepe sa curga de la data cand pagubitul a cunoscut sau trebuia ( ori putea ) sa cunoasca paguba si pe cel care raspunde de ea, sau de la expirarea termenului prevazut de lege ( art. 8 din Decretul 167 / 1958 si art. 12 din Legea 11 / 1991 )
-prescriptia actiunii in anulabilitate incepe sa curga din momente diferite, in functie de cauza de nulitate relativa ( art. 9 din Decretul 167 / 1958 )
-prescriptia dreptului la actiune privind viciile ascunse ale unui lucru, ale unei lucrari, ale unei constructii incepe sa curga de la data descoperirii viciilor, insa cel mai tarziu de la implinirea termenului de garantie pentru aceste vicii ( art. 11 din Decretul 167 / 1958 )