Buna seara,
Matusa mea se confrunta cu urmatoarea problema:in anul 2008 sotul ei a decedat ,la scurt timp dupa acest eveniment primind acasa de la circumscriptia fiscala la care este arondata o somatie de plata pe numele sotului ei ,acesta fiind cu cativa ani in urma administratorul unei firme .Somatia reprezenta o datorie catre bugetul de stat ,fiind o hotarare judecatoresca in acest sens.
Problema este ca matusa mea nu a deschis taxa de succesiune in acest timp,refuzand orice mostenire a defunctului.Ma gandesc ca nu ar avea de ce sa-si faca probleme asupra platii acestei datorii din moment ce nu este mostenitoarea sotului ei.
Va rog sa-mi dati cateva detalii in acest sens si as dori sa stiu daca aceste datorii se prescriu si in ce conditii.
Datoriile catre bugetul de stat se prescriu in termen de 5 ani de la data scadentei acestora, insa acest termen de 5 ani poate fi intrerupt sau suspendat in conditiile decretului 167/1958.
Daca a facut o renuntare in termen cu privire la mostenirea de pe urma sotului, nu trebuie sa plateasca nimic.
Doar cei care au acceptat mostenirea sau cei care sunt considerati de lege ca fiind acceptanti ai mostenirii raspund si de pasivul mostenirii corespunzator cu cotele din activ de care au beneficiat.
Renuntatorul este considerat ca niciodata nu a fost mostenitor.
Intre mostenitori nu exista solidaritate pasiva.(pasivul se divide intre mostenitori in functie de activ)
Matusa dvs. sa comunice o Adresa catre fisc, prin care sa aduca la cunostiinta fiscului cum ca nu este mostenitoarea debitorulu, la care sa ataseze o copie de pe actul de renuntare la mostenire.
;););)
Cand a decedat sotul ?
Nu a facut o renuntare a mostenirii dar nu a deschis in aceasta perioada succesiunea.Trebuie sa urmeze o procedura anume privind aceasta renuntare in termen?Va multumesc!
Succesiune si datorii
donkey
Buna ziua,
Tatal meu a decedat acum cateva saptamani si se pune problema succesiunii. El era la a doua casatorie, eu fiind fiul sau din prima casatorie. Cea ... (vezi toată discuția)