avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si datorii

Buna ziua,

Tatal meu a decedat acum cateva saptamani si se pune problema succesiunii. El era la a doua casatorie, eu fiind fiul sau din prima casatorie. Cea dea doua sotie vrea sa faca succesiunea, si mi s-a sugerat sa renunt la orice drept pentru ca oricum toate bunurile sunt pe numele sotiei.
Intrebarea 1: Daca bunurile sunt pe numele sotiei (dobandite in timpul casatoriei), se face succesiune pe aceste bunuri sau se considera ca sunt de drept ale sotiei? Ar fi vorba despre o afacere, o masina (pe firma, in leasing), o casa (cumparata cu credit de la banca).
Intrebarea 2: Pe adresa mamei mele (adica prima lui sotie) vin instiintari privind diverse datorii (de la fisc - pentru o firma mai veche, pentru care nu a platit datoriile catre stat; de la companii de telefonie mobila - pentru neplata unor facturi); se pare ca nu isi schimbase buletinul dupa divortul de prima sotie si schimbarea domiciliului. Ce se intampla cu aceste datorii in conditiile succesiunii? Se mostenesc, se sterg, trebuie sa le platesc eu, trebuie sa le plateasca toti mostenitorii - adica si a doua sotie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:05, 29 Noiembrie 2008
Dvs. in termenul de 6 luni, dati declaratia ca acceptati succesiunea.
Apoi o sa vedeti ce mosteniti.
Poate in actul constitutiv al SC scrie ca mostenitorii pot continua activitatea.
Trebuie vazut si contractul de casa.
Nu trebuie sa va lasati influentat de ceea ce v-a spus cea de-a doua sotie. Mergeti la un notariat si dati o declaratie de acceptare a succesiunii. Apoi, daca nu va sunt prezentate de catre sotia tatalui dvs. titlurile de proprietate care fac dovada compunerii masei succesorale puteti sa deschideti succesiunea pe cale judecatoreasca. Cat priveste datoriile succesorale regula este ca acestea isi pastreaza caracteristicile si dupa trecerea lor asupra mostenitorilor.
Va multumesc pentru raspunsurile prompte. Ideea este ca daca renunt la succesiune nu inseamna ca scap de datorii; sau daca accept succesiunea atunci automat accept si datoriile (alaturi de ceilalti mostenitori). Adica nu exista absolut nici o legatura intre mostenirea datoriilor si mostenirea bunurilor?
Daca acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar veti putea scapa de pasivul mostenirii (de pasiv)
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar veti putea scapa de pasivul mostenirii (de pasiv)



Acceptarea sub beneficiu de inventar nu înseamnă lipsa obligaţiei de a suporta pasivul succesiunii. Moştenitorul beneficiar nu se poate sustrage obligaţiei de a stinge datoriile succesiunii, ci doar îşi pune la adăpost patrimoniul propriu, împiedicînd confuziunea, fiind ţinut la plata datoriilor numai în limita valorică a cotei moştenite (intra vires hereditatis) şi numai cu bunurile moştenite (cum viribus).

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Optiune succesorala - deschidere succesiune - ajutor!!!!!! narcisa07 narcisa07 Va rog ajutati-ma cu un sfat in urmatoarea problema: Tatal meu a murit acum 2 luni, eu fiind singura fiica, la randul meu am 2 fiice minore. Am niste credite ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Preluare credit serbanitza serbanitza buna ziua, am o mare problema, sper ca cineva de pe aici sa ma ajute. Socrii mei au facut amandoi 2 credite acum nu stiu cati ani, nu stim pentru ce.. , ... (vezi toată discuția)