avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preluare credit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preluare credit

buna ziua, am o mare problema, sper ca cineva de pe aici sa ma ajute.
Socrii mei au facut amandoi 2 credite acum nu stiu cati ani, nu stim pentru ce.. , soacra a murit la inceputul acestui an si a ramas socrul cu plata celor 2 credite( credite preluate de o firma de recuperari) . Problema cea mai mare este ca ei nu au niciun bun , casa, masini, etc.. neavand posibilitatea sa plateasca rata lunara , a ramas in urma cu cateva rate, a mers la firma respectiva si a intrebat , daca moare si el , cine mai plateste? i-au raspuns rudele de gradul 1. Mentionez ca noi nu avem habar de ce au facut aceste credite si nu mi se pare normal sa preluam noi pe viitor creditele, in conditiile in care nu primim nimic active de la ei.
Habar nu avem unde s-au dus acesti bani...si sunt destui.. Ce spune legea? Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
serbanitza, utilizator
Puteti evita preluarea creditului neacceptand eventualas mostenire dupa decesul socrului.

Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar este o modalitate de exercitare a dreptului de opţiune succesorală constând în exprimarea voinţei moştenitorului de a primi succesiunea deschisă în beneficiul său numai cu condiţia beneficiului de inventar.

Acceptarea se realizează printr-o declaraţie dată în acest sens la notar, care o va nota în registrul destinat actelor de renunţare la succesiune, şi prin efectuarea, în condiţiile legii, a unui inventar fidel şi exact al bunurilor succesorale.

O astfel de acceptare împiedică contopirea patrimoniului succesoral cu patrimoniul propriu al moştenitorului.
Moştenitorul va răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-a dobândit (intra vires hereditatis) şi doar cu acestea (cum viribus), chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul.
În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.
multumesc frumos pentru raspuns, intrasem in panica... din pacate, ei nu mai au nimic bunuri pe numele lor, au vandut tot , mdaa... din pacate au fost oameni cu studii si cu functii bunicele , dar sa zic, soarta nu a fost de partea lor.. asta e realitatea crunta, uneori
Nu au unde sta? Niciuna dintre vanzari nu e catre rude?
socrul sta cu chirie impreuna cu celalalt baiat al lui, respectiv , cumnatul meu, nu au nicio casa a lor , au avut 2 , una au vandut-o , cealalta, din cate stim noi, le-ar fi fost luata de catre o banca. habar nu avem ce au facut cu banii.. am fost departe de ei .. si da..nicio vanzare catre rude...sotul meu sau cumnat
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
serbanitza, utilizator
Pare in regula la o prima vedere, atata timp cat nu beneficiati de bunuri lasate de ei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Poprire pe salar pentru datoria decedatului turboxxl turboxxl Buna ziua Am o problema foarte apasatoare.Anaful mi-a pus poprire pe salar pentru o vama neplatita de tatal meu care a decedat acum cativa ani. Ajutati-ma ... (vezi toată discuția)
Plata ratelor la banca de catre urmasi enisirin enisirin Am o rugaminte: tatal unui prieten a decedat.Domnul facuse un imprumut, fara asigurare de viata, fara sa spuna sotiei suma reala imprumutata si a folosit banii ... (vezi toată discuția)