enisirin a scris:
va multumesc pt rapiditate.insa sincer nu am inteles in totalitate.:">imi puteti spune putin mai clar?nu stiu ce inseamna beneficiu de inventar, sau pur si simplu.#-o
Beneficiul de inventar este o modalitate a acceptarii succesiunii, modalitate caracterizata prin aceea ca mostenitorul beneficiar va fi obligat la plata datoriilor succesiunii numai in limita valorii mostenite si numai cu bunurile din succesiune. Prin urmare, prin acceptarea beneficiara urmata de un inventar al bunurilor succesiunii, patrimoniul initial al mostenitorului va fi distinct de patrimoniul succesoral si va fi pus la adapost de urmarirea creditorilor. Acceptarea sub beneficiu de inventar nu mai poate fi facuta de catre mostenitorul care anterior a acceptat pur si simplu succesiunea. Este indicata in acele succesiuni in care exista suspiciunea ca pasivul mostenirii ar putea depasi activul sau acolo unde, chiar daca activul depaseste pasivul, bunurile lasate de defunct sunt greu de valorificat in cadrul vanzarii silite, creditorii fiind mai avantajati (si, evident, mai tentati) de urmarirea altor bunuri ale mostenitorilor.
Fata de mostenitorul beneficiar, mostenitorul care accepta pur si simplu va fi obligat la plata datoriilor succesiunii cu toata averea sa, creditorii succesiunii putand urmari intregul sau patrimoniu (atat bunurile mostenite, cat si bunurile dobandite din afara succesiunii).