avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vaduva este obligata sa achite datoriile decedatului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vaduva este obligata sa achite datoriile decedatului?

Tatal meu a luat acum cativa ani un credit doar cu buletinul (25 mil), asa, de capul lui.Neprimind niciodata vreun desfasurator cu ratele lunare ce le avea de platit ci doar cate o hartie lunar unde ii scria printre altele ''minim de plata...'' el a platit lunar doar ''minim de plata'' (nu ''de plata'' cum ar fi trebuit). .In urma cu 4 luni el a murit iar noi am descoperit ca, datoria lui initiala aproape s-a dublat si, desi am trimis prin fax copii ale certificatului lui de deces, pe numele lui continua sa soseasca hartii cu suma de plata tot mai umflata...mama mea e disperata-mai nou a fost instiintata in scris ca i se vor confisca bunuri din apartament...mentionez ca apartamentul inca e pe numele ambilor mei parinti...este ea obligata prin lege sa plateasca datoria tatalui meu? si daca da, nu ar fi normal ca ratele sa se recalculeze si sa se faca pe numele ei, in loc sa continue sa se umfle pe numele decedatului? Poate banca sa o impiedice pe mama mea sa faca succesiunea pe numele ei?:(
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 06:41, 23 Februarie 2010
Daca succesiunea e acceptata pur si simplu atunci va plati ratele sotului.Daca o accepta sub beneficiu de inventar nu le va plati.E vorba de activul si pasivul mostenirii
Mostenirea are si activ ( bunuri) si pasiv ( datorii). Mostenitorii ( mama dvs. si dvs. impreuna cu frati/surori daca mai aveti) daca ati acceptat mostenirea pur si simplu, atunci veti plati datoriile si din bunurile dvs. inclusiv, daca ati acceptat sub beneficiu de inventar atunci creditorii ( banca) vor putea executa silit doar bunurile din masa succesorala ( ale defunctului).
In toate cazurile datoriile trebuie platite.
Penalitatile si sumele din ce in ce mai mari se datoreaza faptului ca s-au intarziat platile. Nu se recalculeaza de la inceput, asa sunt creditele si creditorii. Daca veti mai intarzia cu plata, probabil se va incepe executarea silita, si atunci veti putea sa le opuneti certificatul de mostenitor, fie cu acceptarea pura si simpla, fie sub beneficiu de inventar, pt identificarea bunurilor de executat.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
buna ziua!
datoriile se vor plati.
daca acceptati succesiunea sub beneficiud einventar, veti raspunde de pasiv, doar in limita activului.
daca acceptati pur si simplu raspundeti si cu bunurile dvs proprii, se face o confuziune intre cele 2 patrimonii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire credite bianca ionita bianca ionita Buna ziua! Tatal meu a decedat acum o luna si am descoperit ca avea 7 credite plus un CAR. Acum bancile ne hartuiesc pe noi copiii lui, fiind mostenitorii. ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Parinti decedati Eliza Matei Eliza Matei Buna ziua, ma confrunt cu o problema. Parintii ei au decedat iar ue si fratele meu nu am dezbatut inca succesiunea. Marea noastra problema se refera la ... (vezi toată discuția)