Buna seara,
Matusa mea se confrunta cu urmatoarea problema:in anul 2008 sotul ei a decedat ,la scurt timp dupa acest eveniment primind acasa de la circumscriptia fiscala la care este arondata o somatie de plata pe numele sotului ei ,acesta fiind cu cativa ani in urma administratorul unei firme .Somatia reprezenta o datorie catre bugetul de stat ,fiind o hotarare judecatoresca in acest sens.
Problema este ca matusa mea nu a deschis taxa de succesiune in acest timp,refuzand orice mostenire a defunctului.Ma gandesc ca nu ar avea de ce sa-si faca probleme asupra platii acestei datorii din moment ce nu este mostenitoarea sotului ei.
Va rog sa-mi dati cateva detalii in acest sens si as dori sa stiu daca aceste datorii se prescriu si in ce conditii.
Masa succesorala e compusa din activ ( bunuri) si pasiv ( datorii), atunci cand mostenim, preluam si activul si pasivul.
Exista si posibilitatea acceptarii mostenirii sub beneficiu de inventar, adica creditorii nu pot executa silit decat bunurile care compun activul, nu pot executa bunurile mostenitorului. Sau se poate renunta la succesiune, in acest caz nu se preia nici activul nici pasivul. Dar, daca exista totusi niste bunuri, e recomandabil sa se accepte succesiunea, sa nu ramana vacanta ( si sa intre in proprietatea statului).
De principiu, creantele se prescriu in 3 ani, cele fiscale in 5.
Matusa poate astepta sa se prescrie, doar ca exista posibilitatea ca creditorul sa nu lase sa se implineasca termenul de prescriptie si sa inceapa procedura executarii silite.