avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescrierea datoriilor sotului defunct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescrierea datoriilor sotului defunct

Buna seara,
Matusa mea se confrunta cu urmatoarea problema:in anul 2008 sotul ei a decedat ,la scurt timp dupa acest eveniment primind acasa de la circumscriptia fiscala la care este arondata o somatie de plata pe numele sotului ei ,acesta fiind cu cativa ani in urma administratorul unei firme .Somatia reprezenta o datorie catre bugetul de stat ,fiind o hotarare judecatoresca in acest sens.
Problema este ca matusa mea nu a deschis taxa de succesiune in acest timp,refuzand orice mostenire a defunctului.Ma gandesc ca nu ar avea de ce sa-si faca probleme asupra platii acestei datorii din moment ce nu este mostenitoarea sotului ei.
Va rog sa-mi dati cateva detalii in acest sens si as dori sa stiu daca aceste datorii se prescriu si in ce conditii.
Cel mai recent răspuns: marcy74 , utilizator 23:03, 21 Iulie 2010
Masa succesorala e compusa din activ ( bunuri) si pasiv ( datorii), atunci cand mostenim, preluam si activul si pasivul.
Exista si posibilitatea acceptarii mostenirii sub beneficiu de inventar, adica creditorii nu pot executa silit decat bunurile care compun activul, nu pot executa bunurile mostenitorului. Sau se poate renunta la succesiune, in acest caz nu se preia nici activul nici pasivul. Dar, daca exista totusi niste bunuri, e recomandabil sa se accepte succesiunea, sa nu ramana vacanta ( si sa intre in proprietatea statului).
De principiu, creantele se prescriu in 3 ani, cele fiscale in 5.
Matusa poate astepta sa se prescrie, doar ca exista posibilitatea ca creditorul sa nu lase sa se implineasca termenul de prescriptie si sa inceapa procedura executarii silite.
Multumesc mult pentru toate detaliile oferite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia datoriilor catre bugetul de stat marcy74 marcy74 Buna seara, Matusa mea se confrunta cu urmatoarea problema:in anul 2008 sotul ei a decedat ,la scurt timp dupa acest eveniment primind acasa de la ... (vezi toată discuția)
Datorii ale unui defunct catre ef.....va rog sa ma ajutati crissimus2004 crissimus2004 In anul 2005 sotul meu (in vremea aceea nu il cunosteam) a facut un card de credit EF....in vederea achizitionarii unui bun de larg consum(nu stiu exact ce ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu decedat a acumulat 9.000 de lei datorie la anaf, iar notarul mi-a sugerat să o plătesc. nu mi se pare corect, vă rog să mă ajutați cu un sfat Lulica Lulica Buna ziua Am urmatoarea situatie: sunt in cursul dezbaterii succesiunii in urma decesului tatalui meu. Am solicitat de la ANAF un certificat fiscal si am ... (vezi toată discuția)