Are cineva obligativitatea inscrierii litigiului in cartea funciara, atunci cand obiectul litigiului il constituie un apartament?
Am sunat de curand la departamentul de relatii cu publicul al ANCPI si mi s-a spus ca se ofera posibilitatea, dar nu are nimeni aceasta obligativitate! Nici macar instanta.
Va spun sincer ca am ramas interzisa :O : stiu ca notarii se bazeaza pe extrasul de carte funciara atunci cand se semneaza actele de vanzare-cumparare si verifica inscrierile referitoare la sarcini din acest extras pt a afla printre altele daca ap este in litigiu sau nu.
Imi poate cineva confirma/infirma ceea ce mi s-a spus?
Daca nici macar un CF curat nu-mi garanteaza ca ceea ce vreau sa cumpar nu e in litigiu, ce o poate face? E suficienta declaratia din act a vanzatorului ca ap nu este in litigiu ? Din acel moment sunt considerata eu cumparator de buna credinta?
bineneteles ca nu exista obligativitatea de inscriere in cf a litigiului pt ca atat timp cat nu exista o hotarare judec definitiva si irevopcabila, proprietarul ap poate face ce vrea cu ap, il poate vinde, dona sau sa-i dea foc. interesul inscrierii litigiului in cf este al celui care reclama un drept asupra bunului in justitie, nu al proprietarului din acte. il poate vinde la notar, declarand ca nu e in lititgiu, urmand ca daca il pierde in instanta si se constata ca era in lititgiu cand a dat declaratia respectiva sa raspunda pentru evictiune fata de cumparatorul de buna credinta. daca insa d-voastra stiti ca exista un lititgiu si totusi cumparati ap, chiar daca proprietarul spune la notar ca nu exista litigiu, nu mai sunteti cumparator de buna-cred. insa in caz de pierdere in instanta a bunului, va putea fi obligat sa restituie banii primiti.
cf.L.7/96 modif.si compl. ulterior, inscrierea litigiului pv.imobilul este o facultate de care poate uza cel interesat, acesta fiind de regula creditorul obligatiei de executat care este grevata ca sarcina pe imobilul respectiv.inscrierea in CF este recomandata in scopul opozabilitatii fata de terti ( efectul "erga omnes").daca nu sunt litigii inscrise in CF, atunci este "curat", si sunteti de buna-credinta, iar daca litigiul il castiga creditorul (care cu siguranta este chirografar in acest caz dar probabil vrea sa creeze legatura intre creanta si imobilul debitorului) hotararea nu va este opozabuila si nu aveti nimic "sub caciula" cu litigiul sau cu creditorul, care chiar daca va fi promovand ulterior o revocatorie, invocati buna-credinta si inadmisibilitatea actiunii ( ramaneti "for ever" tert si fata de debit si fata de raportul juridic debitor-vanzator ~ creditor). concluzie:daca CF = curat, cumparati fara grija. Numai sa apara in CF vanzatorul ca proprietar si CF sa fie fresh. Ca sa dormiti linistit, cereti un extenso.
*notarul este notar, nu detectiv de procese privind imobilele a caror vanzarte o perfecteaza.
As mai avea totusi o intrebare: in cazul in care ambele parti (cumparatorul si vanzatorul) cunosc ca apartamentul este in litigiu (ap. a fost nationalizat, actualul vanzator a cumparat pe baza legii 112/1995, iar fostul proprietar cere despagubiri in bani pt ap. statului in baza legii 10/2001...cerere inca nesolutionata) chiar daca acest litigiu nu este inscris in CF, se poate face o vanzare-cumparare in care partile declara ca au cunostinta de litigiu, dar chiar si asa sunt de acord sa faca vanzarea cumpararea?
Ne-am baza pe faptul ca cererea fostului proprietar poate fi acceptata sau refuzata de judecatorie si nicidecum acesta sa primeasca ceva ce nu a cerut=apartamentul in natura.
Altfel zis, este valida o vanzare-cumparare in care partile declara ca stiu de aceasta situatie, dar totusi doresc sa realizeze vanzarea-cumpararea?