Buna ziua
Sunt nou in aceasta comunitate asa incat nu stiu daca s-a mai discutat acest subiect.
A venit presedintele blocului cu o lege 233/2004 prin care locatarii sunt obligati sa plateasca unde va in jur de 90 lei pt o verificare a apometrelor si a repartitoarelor de caldura.
Am fost la dansul cu mai multi vecini de pe scara si l-am rugat sa ne explice de ce trebuie sa platim pt aceasta verificare si el ii tot dadea inainte cu legea mai sus mentionata fara a da un raspuns precis.
Rugamintea mea si intrebarea este...daca vreau sa renunt la repartitoarele de caldura cum o sa platesc (calculat in sistem pausal stiu) mai mult sau mai putin fata de ceilalti vecini din bloc si cu cat si de ce , prin spusele presedintelui de bloc legea ma obliga si nu pot renunta la aceste ceasuri de caldura .
Mentionez ca noi , locatarii scarii am aflat abia acum (ceasurile fiind montate in 2005 ) ca am semnat un contract cu firma techem pe 10 ani conform contractului semnat de presedinte in numele locatrilor.
Ce putem facem ?
Va rog daca se poate un raspuns precis pe intelesul tuturor si foarte sincer .....
Multumesc anticipat.....
O zi cat mai placuta
Acea Lege cu care a venit presedintele este Ordinul ANRSC nr. 233/2004.
Din nefericire pentru presedintele d la asociatia dvs. prevederile acelui ordin au fost modificate substantial.
In ceea ce va intereseaza pe dvs. Ordinul 255/2006 spune, la articolul 62:
"(1) Contoarele de apa calda au care au aprobare de model si verificare metrologica pot fi utilizate ca repartitooare de costui pentru apa calda.
(2) Pentru garantarea corectitudinii inregistrarilor si incadrarea in erorile tolerate, maxim admisibuile, asociatiile de proprietari/locatari pot solicita Biroului Roman de Metrologie Legala verificarea, contracost, in baza unor acte nromative tehnice spcial intocmite in acest scop, a contoarelor de apa utilizate ca repartitoare de costuri".
Din punctul meu de vedere, presedintele trebuia sa ceara aprobarea Adunarii Generale pentru acesta actiune.
In ceea ce priveste renuntarea la repartitoare, trebuie sa cititi cu atentie contractul sa vedeti care sunt conditiile de reziliere.
In ceea ce priveste calculul la caldura va fi facut tot de firma respectiva si se ia factura cea mai mare de la un apartament similar cu al dvs ori 10%.
Dar de ce vreti sa renuntati la repartitoare? Tocmai acum, cand gigacaloria va urca vertiginos?
Inclusiv ordinul 255/2006 a fost abrogat cu legea 325/2006, dar prevederile au fost pastrate..... :)
Apometre trebuie verificate o data la 4-5 ani, actiune care se face contra cost si evident ca acesta este suportat de proprietari. Verificarea metrologica a acestor aparate se face si nu se discuta.
Adunarea generala nu se convoaca pentru a-si da acordul asupra unei actiuni care are importanta ei tehnica. E similar ca si in cazul verificarii instalatiei de gaze.. Acestea sunt actiuni legiferate si atata timp cat exista lege pentru asta, adunarea generala si, de altfel, niciun proprietar nu se poate impotrivi.
Puteti renunta la masurarea consumului, atat la apometre, cat si la repartitoare, dar, in cazul apometrelor, puteti ajunge la plata si a pierderilor de apa de pe scara Dv.
Atat Dv., cat si ceilalti locatari trebuie sa stiti ca puteti renunta la repartitoare, dar veti plati, asa cum a spus si @Armenteros, cel mai mare consum + 10% de la un apartament similar cu al Dv., plus ca ar trebui sa va ganditi ca de-abia acum incepeti sa castigati de pe urma acestor aparate de masura, pana acum v-ati amortizat poate costul lor.
Contractele cu asemenea firme sunt facute, intr-adevar, pe 10 ani. Deci nu numai la Dv este aceasta situatie.
In principiu aveti dreptate doamna Elga insa atunci cand vine vorba ca acea operatiune costa... cred ca ar trebui intrebati inainte proprietarii nu daca o facem, ci la ce pret... in vremuri de criza "tentatiile e mari".
Pretul e mai deloc negociabil pentru ca bancul de proba este intr-un singur loc, acolo unde merg toate firmele autorizate cu asemenea aparate demontate din blocurile cu care au contract ca sa le verifice.
Si dupa cum stii diferenta de pret, in general, aproape ca este insignifianta de la o societate comerciala la alta cand e vorba sa presteze acelasi serviciu.
Plus ca nu faci analiza de oferta in AG, ca ....asta ar mai lipsi! Si atunci comitetul de ce mai este? Doar asa, de drag de organizare?