avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de succesiune

doresc sa plec sa lucrez pentru doi ani in afara tarii. parintii mei sunt foarte in varsta, tata 72 cu dificultati de exprimare in urma unui accident cerebral, mama 60. am un singur frate care si-a exprimat deja dorinta de a mosteni curand intreaga proprietate a parintilor. sunt sigura ca in cazul in care va surveni decesul unuia dintre parinti nu voi fi anuntata sa ma prezint la taxa de succesiune. as dori sa stiu ce se intampla in cazul in care nu voi fi prezenta la taxa de succesiune, daca imi pierd drepturile de mostenire. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandra_moise , utilizator 23:19, 22 Iulie 2010
...banuiesc ca in caz de deces veti fi anuntata de rude si veniti in tara la inmormantare...apoi mergeti la notar si declarati ca acceptati succesiunea...notarul inregistreaza actul si in momentul cand se dezbate succesiunea notarul e informat de la registru despre existenta dvs si nu va putea dezbate"taxa de succesiune" fara a fi si dvs de fata...
Teoretic trebuie sa va exprimati dreptul de optiune succesorala in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului), deci, daca tineti legatura cu ei si aflati ceva, dati o declaratie de acceptare chiar si la consulatul roman din tara respectiva, va fi valabila.

Practic ei nu pot dezbate succesiunea fara dvs. Trebuie sa se mentioneze in certificatul de mostenitor ca existati, astfel incat, daca vor da declaratii false, puteti ataca acel certificat.

De asemenea, ma indoiesc ca parintii dvs. vor fi comorienti, adica vor muri in acelasi timp, deci probabil sotul supravietuitor va va anunta.
Multumesc pentru raspunsuri. In cazul in care nu sunt anuntata de rude in termenul de 6 luni de la data decesului (tata nu se descurca singur dupa accidentul cerebral, mama are o relatie tensionata cu mine, fratele nu are nici un interes). Exista riscul de a-mi pierde dreptul de mostenitor prin neprezentare in termen de 6 luni?
da...
prin urmare, nu se mai poate face nimic pentru a-mi recupera dreptul dupa 6 luni care pot trece fara sa fiu anuntata de familie?

Alte discuții în legătură

Mostenire aaa123 aaa123 mai am un frate. parintii nostri au un apartament proprietatea lor personala. daca unul dintre ei decedeaza, este adevarat ca in maxim 6 luni trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)