avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

mai am un frate. parintii nostri au un apartament proprietatea lor personala. daca unul dintre ei decedeaza, este adevarat ca in maxim 6 luni trebuie sa deschida unul dintre noi dezbaterea mostenirii? ce se intampla daca nu se face aceasta descidere, sau nu se face in acest interval de timp? si ce se intampla daca se deschide dezbaterea mostenirii dar fratele meu nu se prezinta?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lazu , utilizator 20:12, 22 Ianuarie 2011
nu se intampla nimic daca nu mergeti in intervalul de sase luni sa dezbateti succesiunea. fratele dvs trebuie sa se prezinte la notar atunci cand se va dezbate succesiunea.toti mostenitorii trebuie sa fie prezenti.
Ba se intampla, fiindca in termenul de 6 luni va trebui sa va exprimati optiunea succesorala, adica fie acceptati fie renuntati la mostenire.Acceptarea o puteti face si in mod tacit, adica efectuand anumite acte pe care nu le-ati putea face decat in calitate de succesibil- de ex. sa platiti impozitul, sa faceti acte de administrare a bunurilor, etc.
nu m-ati lamurit niciunul. ba chiar bag de seama ca domnul athe nu are nicio treba cu dreptul daca zice ca nu se intampla nimik. nu mi-ati raspuns ce se intampla daca fratele meu sau eu, nu conteaza, unul dintre noi nu isi exprima optiunea succesorala in aceste 6 luni (asta daca se face deschiderea dezbaterii mostenirii)? isi pierde dreptul la partea lui de mostenire, definitiv si irevocabil? si ce se intampla daca nu se face deschiderea dezbaterii in aceste 6 luni?
Cel care nu isi exprima optiunea in acest interval de timp , prevazut de lege, va fi considerat strain de mostenire.Totusi, exista situatii in care ar putea avea loc repunerea in termen, insa cel in cauza va trebui saa faca dovada imposibilitatii sale de a opta, care ar trebui sa se datoreze unui caz independent de vointa sa.
Odata facuta acceptarea, dezbaterea propriu-zisa poate avea loc si mai tarziu, insa este recomandabil sa se faca pana in doi ani de la deces, fiind dat faptul ca dupa acesti doi ani taxele vor fi mai mari.
Neacceptarea in termenul de 6 luni( adica o declaratie la notar ca acceptati mostenirea, nu dezbaterea in sine) prescrie dreptul dvs (sau al fratelui)la actiune in instanta prin care sa solicitati mostenirea. Daca va intelegeti (ceea ce nu puteti sti sigur niciodata...) puteti dezbate succesiunea la notariat cand aveti bani sa o faceti. Prescriptia dreptului de optiune poate fi invocat de frate in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)