avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de succesiune

doresc sa plec sa lucrez pentru doi ani in afara tarii. parintii mei sunt foarte in varsta, tata 72 cu dificultati de exprimare in urma unui accident cerebral, mama 60. am un singur frate care si-a exprimat deja dorinta de a mosteni curand intreaga proprietate a parintilor. sunt sigura ca in cazul in care va surveni decesul unuia dintre parinti nu voi fi anuntata sa ma prezint la taxa de succesiune. as dori sa stiu ce se intampla in cazul in care nu voi fi prezenta la taxa de succesiune, daca imi pierd drepturile de mostenire. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandra_moise , utilizator 23:19, 22 Iulie 2010
Cu riscul de a-mi folosi din nou aceeasi punere in pagina:
- teoretic, nu se mai poate face nimic daca nu va exprimati dreptul de optiune succesorala in termen;
- practic, daca va intelegeti amiabil cu mostenitorii ( sotul supravietuitor si fratele) puteti dezbate oricand succesiunea, fara sa mai conteze termenul de optiune.

Dar, cum v-am spus, probabil va va anunta cineva, nu aveti si dvs. un vecin, un prieten, nu puteti tine legatura cu cineva din familie?? sigur nu pot trece 6 luni fara sa vorbiti cu cineva.
Nu mi-as face griji ca aflu de un eventual deces prea tarziu fiind plecata, numai ca tatal meu este destul de bolnav, iar mama a reusit cu cativa ani in urma sa faca fratelui un act de donatie din dreptul tatalui meu fara ca eu sa stiu, ca sora majora la momentul respectiv. Am aflat dupa, si banuiesc ca vor proceda similar pe viitor.
Dupa decesul unuia dintre parinti puteti ataca donatia, solicitati reductiunea liberalitatilor excesive, si, daca v-a incalcat rezerva succesorala, o puteti recupera.
S-a inventat telefonul si aveti astfel posibilitatea sa sunati din 5 in 5 luni sa intrebati un vecin sau un prieten cine a mai murit prin sat.
Daca va anunta cum ca a decedat unul dintre parintii dvs. aveti posibilitatea sa mergeti la ambasada sau consulatul Romaniei din tara unde vreti sa plecati si sa acceptati mostenirea in termen.
In felul acesta nu veti pierde nimic din ceea ce aveti de mostenit potrivit legii.
Sper sa va mearga bine afara si sa nu mai aveti nevoie de mostenirea de pe urma parintilor.X-(X-(
Donatia facuta fara scutire de raport este considerata de lege ca fiind doar un avans asupra mostenirii facuta de catre defunct si va fi adusa la masa succesorala indiferent daca incalca sau nu rezerva succesorala.
Donatia se va imputa din cota legala a donatarului.
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Dl. trifugabriel, ma mira ca din experienta dvs. vi se pare neobisnuit ca anumite rude sa actioneze partinitor cand e vorba de o mostenire. Dupa cum am precizat mai sus, deja fratelui meu i s-a facut un act de donatie din partea tatalui meu, donatie de care eu am aflat ulterior. Nu mi-a spus nimeni nimic la telefon ce fac fratele si mama pe la notariat, chiar aici fiind, "in sat"...

Intrebarea mea era daca neprezentarea mea la taxa de succesiune (in cazul in care nu pot sa vin in tara pur si simplu in 6 luni) poate duce la pierderea dreptului de mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire aaa123 aaa123 mai am un frate. parintii nostri au un apartament proprietatea lor personala. daca unul dintre ei decedeaza, este adevarat ca in maxim 6 luni trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)