Pentru ca lucrez de putin timp in domeniu adresez aceasta intrebare, fiind prima data cand ma confrunt cu un astfel de caz. Deci am o ingrijitoare(la scoala) care se pensioneaza pe caz de boala. In conditiile in care imi aduce decizia de la comisia de expertiza, ce ii voi scrie in carnetul de munca? La ce articol din Codul muncii se incadreaza? Cum trebuie sa procedez, cum ii voi incheia contractul de munca? Mi se pare norma sa il inchei cu data constatarii incapacitatii de a munci! Ce fel de decizie trebuie data?
V-as fi recunoscatoare pt. un raspuns cat mai rapid.
Aveti trei optiuni:
I. Cel mai usor ar fi ca din ziua in care se atesta faptul ca salariatul este inapt total pentru munca,acesta sa depuna o cerere de incetare c.i.m. prin acordul partilor si eventual sa solicite propunerea pentru pensionare de invaliditate.
II. Daca nu doreste I, poate solicita suspendarea c.i.m. pe o anumita perioada, urmand ca la data primirii deciziei de pensionare pentru invaliditate sa ii incetati de drept c.i.m..
III. Daca nu doreste nici I nici II, il concediati cu preaviz si poate compensatii.
Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII
ART. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
ART. 56
Contractul individual de munca inceteaza de drept:
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
Depinde de gradul de invaliditate (sa nu fie gr, III)
A beneficiat de concediu medical in vederea intocmirii formelor de pensionare, iar solicitarea la pensie se face cu ziua urmatoare efectuarii ultimei zile de medical.
Pensie de boala
liliana666
Buna ziua.Am si eu o nelamurire...As vrea sa stiu daca esti salariat si te pensionezi de boala ,dupa ce ai fost incadrata in grad de handicap de comisia de ... (vezi toată discuția)