Buna ziua.Am si eu o nelamurire...As vrea sa stiu daca esti salariat si te pensionezi de boala ,dupa ce ai fost incadrata in grad de handicap de comisia de expertiza, respectiv in grad 3,si esti in concediu medical ,dar concediul medical se termina inainte de primirea deciziei de la casa de pensii.As dori sa stiu cum sunt pontata daca sunt salariata din momentul cand mi se termina concediul medical pana la primirea deciziei de pensionare, fiindca nu pot sa lucrez cu jumatate de norma la aceasi unitate, pana nu primesc decizia de la casa de pensii
Pentru perioada de la terminarea concediului medicsl pana la primirea deciziei de pensionare de la casa de pensii, aveti urmatoarele variante:
1. lucrati 1/2 norma - ati precizat ca nu puteti;
2. faceti cerere de concediu fara plata pana la primirea deciziei;
3. solicitati incetarea contractului de munca, cu acordul partilor, cu ziua imediat urmatoare terminarii concediului medical.
Pe perioada respectiva nu veti avea venituri, dar pensia o veti primi ulterior de la data depunerii dosarului de pensie.
Daca puteti lucra si angajatorul este de acord, va intocmeste un act aditional la contractul individual de munca pentru program de lucru 4 ore/zi. Ramaneti angajata pana primiti dvs. decizia de pensie. La data la care prezentati decizia la angajator va inceta si contractul dvs. de munca. Daca doreste, angajatorul va poate incheia un nou contract, tot cu 4 ore/zi si astfel ati putea cumula pensia cu venituri salariale.
Decizia pe care ati primit-o dvs. este de incadrare in grad de invaliditate III, nu este decizie de pensionare. Angajatorul nu poate sa va inceteze contractul de munca pe baza acestei decizii decat daca va concediaza (considera ca sunteti inapta fizic pentru munca pe care o efectuati).
Codul Muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
.....
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;.....
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
.....
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat; ....