avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare pe care de boala.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare pe care de boala.

Buna ziua. In cadrul societatii unde lucrez avem o salariata care pe data de 07.03.2012 face 180 de zile de concediu medical. A venit la firma si a spus ca o sa o pensioneze pe caz de boala. Celei de la resurse umane i s-a dat sfatul de a vb cu acea salariata , sa-i spuna sa faca cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor incepand cu data de 08.02.2012. Este procedura corecta? Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
Alexxa2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 14:28, 7 Aprilie 2012
contractul poate inceta de drept cu data deciziei de pensionare
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. Deoarece persoana este bolnava si nu poate sa mai munceasca pana la data emiterii deciziei de pensionare se poate si sa faca cerere de incetare a CIM cu acordul partilor.

Poate sa-si dea si demisia , intrucat nu este necesar sa faca cerere de incetare a raportului de munca cu acordul părtilor ... daca este vorba despre invaliditate de gradul III, atunci poate cumula pensia cu salariul, dat timpul de munca va fi de cel mult 4 ore/zi ...

De asemenea, exista varianta concedierii in baza art.61 lit.c C.mun.
buna ziua. va multumesc pentru raspunsuri. din cate stiu eu , doamna in cauza are hepatita c si are tratament cu interferon. i s-a spus de catre medic ca o pensioneaza pe caz de boala pentru jumatate de an. daca aduce cele 7 zile din concediu medical pentru a le completa pe cele 180 pe data de 7 martie, daca i se desface contractul cu acordul partilor pe data de 8 martie pana i se da decizia de pensionare, nu o afecteaza cu nimic? Ma refer la diferenta de zile.....din ziua cand i se desface contractul pana cand i se da decizia de pesionare......sau nu are importanta?
O afecteaza intrucat nu va primi niciun drept banesc pe perioada respectiva ... apoi o poate afecta la stagiu de cotizare, daca data pensionarii nu coincide cu data incetarii raportului de munca etc.

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate - nelamuriri angajator RSB RSB Va rog sa-mi raspuneti si mie la urmatoarea intrebare: Daca o persoana angajata are ultima zi de concediu medical in data de 09.05.2012, (are 365 zile conceiu ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)
Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)