avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare pe care de boala.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare pe care de boala.

Buna ziua. In cadrul societatii unde lucrez avem o salariata care pe data de 07.03.2012 face 180 de zile de concediu medical. A venit la firma si a spus ca o sa o pensioneze pe caz de boala. Celei de la resurse umane i s-a dat sfatul de a vb cu acea salariata , sa-i spuna sa faca cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor incepand cu data de 08.02.2012. Este procedura corecta? Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
Alexxa2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 14:28, 7 Aprilie 2012
Un angajat al unei societati are 150 zile de concediu medical. A primit de la medicul expert decizie in care e prevazuta pierderea a 1/2 a capacitatii de munca. Dnul spune ca mai are 17 zile de Bo pana la pensionare, adica va avea 167 in total.
Pentru a se pensiona de boala are nevoie neaparat de 180 zile de Bo?
Si acum, in baza deciziei de reducere a capacitatii de munca trebuie sa intocmesc ceva? Ma gandeam ca ar trebui redusa norma de lucru, dar nu pot face asta atata vreme cat angajatul e in concediu medical, iar dupa terminarea medicalului se va pensiona.
Si dupa primirea deciziei de la medicul expert, trebuie sa astept decizia de pensionare, exemplarul care se trimite pe adresa firmei si abia apoi sa ii fac incetarea contractului in baza art de pensionare? Si daca nu il primesc pana in ultima zi de concediu medical, cum fac incetarea?
Dnul spune ca mai are 17 zile de Bo pana la pensionare, adica va avea 167 in total.
Pentru a se pensiona de boala are nevoie neaparat de 180 zile de Bo?


Nu are neaparat nevoie de atatea zile, dar daca va aduce certificat medical pentru ca medicul ii da atata, asta e. Dupa terminarea concediului medical puteti face reducerea normei de lucru, daca vine la munca.

Si dupa primirea deciziei de la medicul expert, trebuie sa astept decizia de pensionare, exemplarul care se trimite pe adresa firmei si abia apoi sa ii fac incetarea contractului in baza art de pensionare? Si daca nu il primesc pana in ultima zi de concediu medical, cum fac incetarea?


Pai la inceputul mesajului n-ati spus ca a primit decizia de la medicul expert ?!

Daca angajatul a primit decizia de incadrare in grad de invaliditate, atunci trebuie sa depuna dosarul de pensionare la casa de pensii. CIM va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie de invaliditate, conform art. 56 alin (1) lit.c) din Codul muncii.
Fiind vorba de invaliditate gradul III, angajatul ar putea lucra 1/2 norma pana la incetarea CIM.

Eu am avut caz asemanator, dar angajatul n-a mai vrut sa lucreze dupa terminarea concediului medical si am incetat CIM cu acordul partilor.
Angajatul nu mai doreste sa munceasca dupa ce primeste decizia de pensionare/dupa ce i se finalizeaza concediul medical.
Acesta a primit decizia de la medical expert (care il incadreaza in grad de invaliditate III), decizie pe care ne-a comunicat-o si noua si a depus dosarul la pensii. Dar incetarea propriu-zisa, cand o fac? De la dvs am inteles (sper sa fi inteles corect) ca incetarea se poate face la comunicarea deciziei de pensionare sau cu acordul partilor. Intrebarea mea e: cum pot sa ii fac incetarea cu acordul partilor din moment ce el si-a depus dosar pt pensionare? Fac acest lucru, in ideea ca finalizarea concediilor medicale nu corespunde cu data comunicarii deciziei de pensionare, iar angajatul nu mai doreste sa lucreze? Sa inteleg ca aceste date nu corespund?
Situatia normala este cea in care angajatul trece la 1/2 norma si lucreaza pana la primirea deciziei de pensionare. Atunci incetati CIM cu art. 56 alin.(1) lit.c).

Daca angajatul totusi nu vrea sa mai lucreze, aveti urmatoarele variante:
- concediu fara plata pana la sosirea deciziei de pensie
- incetare CIM cu acordul partilor art.55 lit.b)
- incetare CIM prin demisie art.81
- incetare CIM cu art.61 lit.c) pentru inaptitudinea fizicã şi/sau psihicã a salariatului


Pana la primirea pensiei, angajatul nu va avea venituri. Pensia se va plati de la data incetarii CIM.
Am inteles acum! Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate - nelamuriri angajator RSB RSB Va rog sa-mi raspuneti si mie la urmatoarea intrebare: Daca o persoana angajata are ultima zi de concediu medical in data de 09.05.2012, (are 365 zile conceiu ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)
Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)